Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Gabriëlle redt kinderen met albinisme in Afrika

Gabriëlle is moeder van vier kinderen. Twee daarvan zijn albino. Ze hebben geen pigment en zijn slechtziend. Met allerlei aanpassingen op school redden haar kinderen zich goed, maar in Afrika lijden kinderen met albinisme enorm. Ze worden gekidnapt en verkocht. Gabriëlle kan het niet aanzien en probeert deze kinderen te helpen.

Altijd een zonnebril en insmeren

Gabriëlle is sportinstructrice en moeder van vier kinderen. De komst van het tweede kindje is spannend. Na de geboorte wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar ze albinisme constateren. Voor Gabriëlle gaat er een nieuwe wereld open. Haar kindje ziet slecht en moet altijd ingesmeerd worden met factor 50. Een paar jaar later raakt ze opnieuw zwanger, nu van een tweeling. Ook één van de tweeling blijkt albino te zijn. Beide kinderen redden zich goed, mede dankzij een aantal aanpassingen. “Het is er bij ons ingegroeid, je weet niet meer hoe het anders zou zijn.”

Gekidnapt

Op een avond ziet ze een documentaire van albinokinderen in Afrika. Kinderen worden daar ter bescherming opgesloten in kampen. Anders worden ze gekidnapt en worden hun ledematen verkocht. “Het raakt je heel diep, je hebt zelf ook zulke kinderen. Je weet dat het niets anders is dan een ander kind, alleen missen ze een pigment.”

Ze richt de stichting 'Inside The Same' op en bedenkt allerlei acties om geld in te zamelen voor goede zonnebrandcrème en zonnebrillen. Regelmatig vertrekt ze naar Afrika om spullen te brengen en kinderen met albinisme te bezoeken, medisch te laten controleren en in te smeren. Haar stichting loopt zelfs zo goed dat ze één op de drie kinderen hebben kunnen onderbrengen op een plek waar er goed voor hen gezorgd wordt. 

Op reis

Binnenkort vertrekt Gabriëlle weer naar Afrika om zonnebrandcrème te brengen en een kindje daar veilig onder te brengen in een betrouwbaar kindertehuis. “Dat zijn prachtige momenten. Deze kinderen zijn door iedereen in de steek gelaten. Als je dan een kind een veilig thuis kan bieden zijn ze enorm blij. Dat is prachtig om te zien.” 

Reacties