Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Frank vs. Parkinson: “Een monster in mijn hoofd die de macht soms overneemt”

Frank van Empel is op skivakantie als zijn leven een totaal op z’n kop staat. Hij vraagt de man tegenover hem in de skilift een foto te maken van hem en zijn zoon. Als de man het fototoestel teruggeeft vraagt hij: ‘Weet jij dat je in een beginstadium van Parksinson zit?’ De man blijkt een neuroloog te zijn en vanaf dat moment begint de strijd tussen Franky en Parkie.

Frank staat er vanaf het begin heel duidelijk in: “Van Empel, je gaat niet lamrusten. Je moet uitdagingen zoeken om de boel levend te houden.” En dat doet hij. Ondanks zijn ziekte promoveert Frank in 2012 in Social Sciences. Naast zijn hersenen probeert hij zijn lijf soepel te houden. “Beweging is heel goed voor Parkinson, je leert de controle over je spieren te houden en doet meerdere dingen tegelijk.” En daarom zit Frank op ballet. “Dat dansen, dat geeft mij hoop. Ik krijg er goede zin van. Soms ga ik er wel met tegenzin heen, maar dan kom ik altijd vrolijk terug.”

Paranoia

Voor zijn vrouw Caro is niet de lichamelijke, maar juist de psychische kant van de ziekte erg zwaar. “Iedereen kent het rillen of de stijfheid van de ziekte, maar je hoort niemand over de psychische kant. Frank werd bijvoorbeeld heel paranoia, hij dacht dat ik met andere mannen omging en begon mij te controleren. Ik wist toen niet dat het door de Parkinson kwam. Ik dacht dat Frank veranderd was of ik zocht de schuld bij mezelf. Je moet wel heel veel van elkaar houden wil je dit vol kunnen houden”.

Frank en Caro zoeken hulp en vinden samen een manier om met Parkinson om te gaan. “De neuroloog vertelde ons: ‘Er staat een persoon tussen jullie in en dat is Parkinson.’ Dat gaf zoveel lucht”, vertelt Caro. “We doen nu alsof Parkinson een ander persoon is en die kun je de schuld geven.” Sindsdien is alles veranderd. “Ik betrek het niet meer op mezelf maar Frank ook niet. Het uitzicht kwam terug, we konden er met zijn tweeën over praten.”

Franky tegen Parkie

Parkinson kost Frank veel energie. “Het is een soort schizofrenie; Franky tegen Parkie. Het is een monster in mijn hoofd dat de macht soms overneemt.” Caro ziet haar man dan veranderen. “Het is een hele kleine verandering; een oogopslag of een trekje in zijn gezicht. Vaak grijpt hij zelf in als hij het voelt opkomen, maar anders zeg ik tegen hem: ‘Ik wil Frank spreken, niet Parky.’ Frank heeft een sterke persoonlijkheid en daardoor kan hij keihard zijn best doen om dit monster de baas te blijven: Door over te gaan op positieve gedachtes, of door gitaar te spelen, maar dat werkt niet altijd.”

Helpen

Frank en Caro trekken vrijwillig heel Brabant door om te vertellen over hun ervaringen met Parkinson. “Als wij dit allemaal niet hadden geweten hoe we hier mee om konden gaan, dan was het bij ons ook één hele doffe ellende geworden. Als je andere mensen hier dan mee kunt helpen door je ervaringen te delen, dan moet je dat doen. Je kunt leren van elkaar hoe je met de ziekte om kunt gaan.”

Momenteel staat dit project stil omdat zij op zoek zijn naar sponsoren. Wilt u dit project steunen? Kijk dan op: http://www.jesnetwork.org/projecten/parkinson-hotel-project/ 

Reacties