Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Een powervrouw op leeftijd

Adje de Putter (83) is haar leven lang zuster en verzorger. Met pensioen gaan is niets voor haar, dus toen het zover was zette ze van alles op voor ouderen in Mierlo. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, een maatjesproject, drie keer per week een gezamenlijke maaltijd en mantelzorg voor verschillende mensen. Daarnaast zit ze op panfluitles, doet ze aan keramieken en… ze is gek van auto’s.

Adje wil nog helemaal niet stoppen met werken, maar vanwege bezuinigingen moest er iemand weg. “Ik was de oudste van het stel, dus ik zei: voor mij is het extra, voor hen is het noodzaak. Maar ik vond het vreselijk.’”

Sinds ze met pensioen is, heeft ze het drukker dan ooit. “Ik bezocht veel mensen boven de 75 en zag veel eenzaamheid. Ook lukte het hen vaak niet meer om zelf nog boodschappen te doen.” Daarom besluit ze een boodschappendienst op te zetten. Adje sluit een deal met de plaatselijke supermarkt: zij verzamelt de boodschappen en de supermarkt bezorgt ze gratis aan huis.

Versnellingen

Adjes liefde voor auto’s heeft ze te danken aan haar man Ko. Hij werkte jarenlang bij Volvo. “Dat had tot gevolg dat ik zelf ook wel een beetje gek werd op auto’s. Ik mocht in leuke auto’s naar mijn werk rijden. Hoe meer versnellingen, hoe leuker ik het vond.”

Aan het einde van zijn leven krijgt Ko Alzheimer en moet hij naar het verzorgingstehuis. Voor Adje een moeilijk moment. “Ik bracht hem weg en hij raakte in gesprek met een andere man over de reizen die ze hadden gemaakt. Hij heeft me niet meer gegroet en sindsdien ook niet meer naar me gevraagd. Hij wist al gauw niet eens meer wie ik was. Dat was afschuwelijk. Hoe moet ik nu verder? 

Isolement

De hulp die Adje aan anderen biedt heeft ook haar enorm geholpen. Het helpt haar om het leven weer op te pakken. Ze vindt het heerlijk om weer nuttig te zijn. “Het belangrijkste vind ik dat iemand uit zijn isolement komt, daar doe je het voor.” En anderhalf jaar geleden zit er een heel bijzonder staartje aan één van haar bezoeken. 

Ze gaat op bezoek bij een man uit de kerk, die zich vaak eenzaam voelt. “Normaal gesproken duurt zo’n gesprek een uurtje, maar ik was daar om 10.00 en ging om 14.00 pas weer weg.” Kort daarna moet Adje voor een operatie naar het ziekenhuis en hoort ze een tijdje niks meer. “Tot hij me na mijn operatie op kwam halen… met een sportauto! Of ik ook een stukje wilde rijden? Nou, toen was ik verkocht.” 

Reacties