Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Cor de Winter is paardenmelker

Cor de Winter werkt als timmerman en metselaar altijd voor een baas, totdat hij besluit het roer om te gooien. Hij wordt paardenmelker. Zijn nichtje kampt met een ernstig droge en gevoelige huid, en paardenmelk blijkt een gunstig effect te hebben op de huid. Omdat het lastig is om aan paardenmelk te komen, besluit Cor zijn eigen paarden te melken. Inmiddels is het voor Cor werk en passie tegelijk. Hij ziet het als door God gegeven.

De paardenmelker

Cor doet het meeste op zijn paardenboerderij zelf. Twee keer daags melkt hij zijn zes paarden. “In de ochtend om 8.00 uur haal ik de veulens weg bij de merries. De veulens hebben dan de hele nacht kunnen drinken.” De paarden melkt Cor bij voorkeur zelf, omdat ze aan hem zijn gewend. Dus geven ze meer. “Zoals ik het van God verwacht, zo verwachten de paarden het van mij.” Vervolgens gaat de melk in een vriesdroger en wordt het de hele wereld over gezonden. “Het komt tot in Dubai. Wel mondjesmaat hoor.”

Veulentjes

Cor is er altijd bij als de veulentjes geboren worden. “Ik doe een geboortealarm over het paard heen. Dat is een soort band om het middel van het paard. Als het paard dan gaat liggen, word ik gebeld en zegt ie ‘geboortealarm’. En dan ga ik erheen. Heel veel veulens blijven in het vlies zitten en dan zijn ze met een paar minuutjes dood. Dus ik spring uit bed en ren erheen.” Soms staat Cor dus in zijn onderbroek een paar uur naast het hok, maar dat is het hem allemaal waard. “Iedere keer weer het mooie resultaat. Iedereen denkt dat heel normaal is. Maar is het normaal dat mensen vijf tenen krijgen? Ik ben God elke keer weer dankbaar.”  

Band met paarden

Toch wil hij geen band met de veulens opbouwen. Die vertrekken namelijk na een jaar weer. “Je moet dat echt niet willen.” Met bijvoorbeeld de hengst heeft hij wel een band. “Hij knuffelt je. Als je ’s avonds thuis komt doet hij…” Cor doet een hinnik geluid na. Vorig jaar moest hij een paard in laten slapen. “Dat deed best heel veel. Ik heb het heel lang uitgesteld. Hij staat altijd nog op de computer.” En nog raakt Cor geëmotioneerd.

Cor kan het niet alleen

Een baan als paardenmelker past Cor heel goed. Het leven is niet altijd makkelijk voor hem geweest. “Ik heb ADHD en ik ben altijd hyperactief en dyslectisch geweest. Op school was daarvoor weinig begrip.” Nu helpt zijn vrouw Ina hem met die kwalen. “Ik zie geen punten en aanhalingstekens.  Ik heb mijn vrouw nodig bij alles.” Daarnaast heeft Ina nog een hele belangrijke rol. “Ze is mijn rem”. Ina: “Hij heeft een hele grote mond, maar een heel mooi hartje.”

Cor is naar eigen zeggen ‘soms net een kind en super impulsief’. Het verhaal hoe ze aan hun huis kwamen, omschrijft dat volgens Ina. “Er was een schaap die moest lammeren. Dus daar ging hij heen. En onderweg kwam er iemand naar buiten die zei: ‘Nel heeft haar huis te koop.’ ‘Nou’, zegt Cor, ‘wat vraagt ze ervoor?’ Ze schreeuwde de prijs terug. En Cor zei: ‘Zeg maar tegen Nel dat het huis verkocht is’. Dus hij komt thuis en zegt. ‘Ik heb ook een ander huis gekocht.’ Ik zei: ‘Oké’.” En toch lacht Ina liefdevol naar Cor. “Hij is en blijft mijn rots in de branding.” 

Reacties