Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Bucketlist om anderen te helpen

Bungyjumpen, zwemmen met dolfijnen of die ene wereldreis maken. Als iemand ongeneselijk ziek is hoor je vaak dat iemand nog alles uit z’n leven wil halen. Sonja Wolf uit Soest heeft ook een soort ‘bucketlist’, maar dan wel een hele speciale. Er staan naast reizen naar Krakau en Zuid-Afrika bijna alleen maar dingen voor anderen op. 

Moeder van Smitsveen

Het leven van Sonja staat bijna volledig in het teken van de bewoners van haar wijk. In 2016 wordt ze uitgeroepen tot Soester van het jaar, omdat ze de minima van Smitsveen voorziet van werk, voedsel, kleding en cadeautjes. Sonja organiseert burendagen en houdt lunches voor de buurt bij haar in de flat. Het feit dat ze kanker en fibromyalgie heeft, houdt haar niet tegen. Ze wordt daarom ook wel moeder van Smitsveen genoemd. “Hoe weinig je ook hebt, je kan altijd iets voor een ander doen”,  vindt Sonja.

Dat heeft ze zelf ook ervaren toen ze zonder werk kwam te zitten. “Ik had op dat moment drie baantjes. Ik werkte bij een zorginstelling, bij thuiszorg en ik bracht post rond. Toen bij mij kanker werd geconstateerd, werd ik door alle drie de bazen ontslagen. Ik had gelijk bijna niks te besteden.” 

Voedselruilhuis

Om toch rond te komen koopt Sonja regelmatig producten die in de aanbieding zijn, maar houdt daardoor vaak eten over. Bijvoorbeeld wanneer ze een zak aardappelen van 5 kilo koopt. “Ik had meestal 4 kilo over, omdat ik maar alleen ben. Dat gaf ik dan aan de buurman, die in de schuldsanering zat, zodat hij in het weekend  wanneer de kinderen er waren  in ieder geval geld had om aan ze te besteden. En dat ging ik steeds vaker doen.” Het idee voor een voedselruilhuis is geboren en blijkt aan te slaan. Tegenwoordig kunnen mensen 2 keer per week voedsel ruilen in de Varenstraat in Soest. 

Op de bucketlist van Sonja staan nog veel meer initiatieven om de buurt te helpen. Ze hoopt voor de daklozen in Soest een opvang te starten met zicht op een baan. Hierover is ze al in gesprek met verschillende instanties. En wanneer Soest in december tot een heuse Charles Dickenswereld wordt omgetoverd door Sonja, komt een andere wens van haar uit.

Reacties