Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Wandel door de middeleeuwen in Appingedam

Ontdek de geweldige geschiedenis van de binnenstad van Appingedam met smalle steegjes, gangen en bruggetjes. Wandel langs de middeleeuwse gebouwen of geniet vanaf het water. Vaar onder de beroemde hangende keukens door en maak een stop bij de haven in het centrum van de stad. De oude binnenstad laat een onuitwisbare indruk achter.

Tip 1: Ontdek de stad te voet    
Maak een prachtige stadswandeling, eventueel onder begeleiding van een gids, en bezoek daarbij de imposante Nicolaikerk en het Raadhuis, die allebei in 1630 zijn gebouwd in renaissancestijl. Loop verder over de monumentale Solwerderstraat en het Damsterdiep met mooie bruggetjes en hangende keukens, de belangrijkste trekkers van Appingedam. Paul, een echte “Damster” vertelt in de dinsdaguitzending van Geloof en een Hoop Liefde over zijn monumentale woning met een hangende keuken. Op dit moment is er in het Museum Stad Appingedam een tentoonstelling over deze bijzondere bouwstijl.

Tip 2Rondvaart door Appingedam Damsterveer.
In de zomer vaart iedere zaterdagmiddag de rondvaartboot Damsterveer twee keer een rondje dwars door Appingedam. Een unieke mogelijkheid om vanaf het water met een andere blik het historisch centrum te ervaren, zo maak je een dagje Appingedam compleet! En vergeet niet de “Groninger poffert” te proeven. Het is een broodachtig boerengerecht met gesmolten boter en stroop. Een begrip en een absolute aanrader. Meer informatie over de rondvaart en de Damsterveer vind je hier.

Tip 3Openluchtmuseum Het Hoogland
Hier kan je zien hoe de bewoners rond 1900 woonden en werkten op het platteland. Twintig traditionele gebouwen zoals een lagere school, een dorpscafé, een Joodse slagerij en een schilderswerkplaats brengen je een eeuw terug in de tijd. En ook voor kinderen is hier genoeg te doen: zij kunnen steltlopen, hoepelen en touwtjespringen. Meer informatie over het openluchtmuseum vind je hier.

Tip 4: Kasteel Menkemaborg
Voel je even een jonker in het fraaie buitenverblijf in één van de prachtige Groninger borgen (Groningse variant van een burcht) uit de vorige eeuw. De Menkemaborg is een volledig ingericht kasteel met tuinen, grachten en een singel. Je kunt deze borg ontdekken en beleven met je kinderen. Je krijgt een gevulde mand mee met allerlei leuke dingen. In de mand zit bijvoorbeeld per kamer een speciaal voorwerp om te kijken, te voelen en te ruiken. Meer informatie over de Menkemaborg is hier te vinden.

Tip 5: Bezoek de oudste Synagoge van Groningen.
In heel Appingedam zijn sporen van het rijke Joodse verleden goed zichtbaar zoals een prachtige synagoge, en een aantal huizen waar de Joden vroeger woonden. De gerestaureerde synagoge is zeker een bezoek waard en is met bouwjaar 1801 één van de oudste van Noord-Nederland (1801). In de woensdaguitzending van Geloof en een Hoop Liefde vertelt Roald over zijn passie voor deze Joodse gemeenschap.

Reacties