Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Den Bosch, de stad van het goede leven

Den Bosch is een bourgondische stad. De Bosschenaar houdt van het goede leven en dat is in de historische binnenstad goed terug te zien. Talloze barretjes en restaurantjes herinneren je daaraan. En misschien wel het grootste bewijs: de Bossche bol.

1. Stadswandeling ‘De verscholen stad’
Ben je in Den Bosch en wil je een stadswandeling doen die nét even anders is? Dan is deze tour een aanrader. Het is een rondleiding door Den Bosch met een voormalig dak- en thuisloze. Tijdens de wandeling kom je langs plekken waar dak- en thuislozen vaak verblijven en krijg je een inkijkje in het leven op straat. De opbrengsten van deze wandeling komen ten goede aan projecten ten behoeve van dak- en thuislozen in de regio van Den Bosch.

2. Over de Binnendieze met een fluisterboot 
Behalve het lopen door de stad is het ook mogelijk om een kijkje onder de stad te nemen. Met fluisterbootjes kun je onder de drukke winkelstraten door varen en kom je veel te weten over de geschiedenis van Den Bosch. Een schippersgids vertelt je alles over het ontstaan van de Binnendieze en de mooiste plekjes van de stad. Meer informatie over deze tocht is hier te vinden.

3. Jeroen Bosch
De bekendste inwoner die ’s Hertogenbosch ooit heeft gehad is zonder twijfel Jeroen Bosch. De middeleeuwse schilder leefde zijn hele leven in Den Bosch en je komt zonder twijfel werk van hem tegen als je de stad bezoekt. Onmisbaar is een bezoekje aan het Jheronimus Bosch Art Center, waar replica’s van zijn schilderijen staan tentoongesteld. Daarnaast is een bezoekje aan de Sint Jan de moeite waard, een kerk waar Jeroen Bosch veel voor heeft betekend. Ook een bezoekje aan de Jeroen Bosch Tuin is een aanrader. Hier vind je stilte in de drukke stad. En er staan veel kunstwerken tentoongesteld die een connectie met Jeroen Bosch hebben.

4. Bossche Broek
Een andere oase van rust is de Bossche Broek. Vlakbij het centrum van Den Bosch ligt een stukje moerasgebied, met oude zandpaden en een prachtig wandelpad. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de skyline van Den Bosch. Als je even aan de drukte van de stad wil ontsnappen kun je hier genieten van een prachtig stukje natuur. Meer informatie over de Bossche Broek lees je hier.

5. Fietstocht omgeving Den Bosch
De omgeving van Den Bosch leent zich ook heel goed voor een fietstocht. Fiets bijvoorbeeld vanaf het station naar het Brabantse dorpje Zijtaart. Je komt onderweg veel bezienswaardigheden tegen als de drakenfontein, de Brede Haven en de Citadel van Den Bosch. Deze route is ruim 80 kilometer, dus heb je als afsluiter wel een Bossche bol verdiend! Lees hier de uitgebreide routebeschrijving.

Reacties