Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Koninklijk genieten in Soest

Soest is een kleine plaats in de provincie Utrecht, maar heeft verrassend veel bezienswaardigheden en leuke activiteiten voor het hele gezin. Een bekende bezienswaardigheid is de kerkebuurt, die ontstaan is in de late middeleeuwen rondom de oude kerk (ca. 1350). Verder staat Soest bekend om het prachtige natuurgebied: “De Soester Duinen” dit gebied is rijk aan duinen, bossen heide en weilanden en is momenteel een van de rijkste stukjes Nederland. Ook was Soest natuurlijk de voormalige woonplaats van prinses Beatrix.

Tip 1: Lammetjesdagen 2017
Kom naar het boerenbedrijf Holec Holsteins. Deze boerderij heeft in het voorjaar meer dan honderd lammetjes en organiseert jaarlijks de Lammetjesdagen. Tijdens deze dagen kun je de lammetjes aaien, knuffelen en soms flesjes melk geven. Een prachtige gelegenheid voor de hele familie om de lammetjes te bewonderen!

In 2017 worden deze dagen gehouden op: 2, 9, 17 en 23 april (11.00 tot 16.00 uur)

Voor meer informatie over de lammetjesdagen gaat u naar de site van Holec Holsteins.

Tip 2: Nationaal Militair Museum
Als soldaat in spe op de trainingsbaan, zelf een tank besturen en meer… Het is allemaal mogelijk in het Nationaal Militair Museum. In de grote zaal met dertien meter hoge glazen muren vind je tanks, vliegtuigen en een heuse raketwerper. Bewonder deze stoere tools van de Nederlandse landmacht en luchtmacht. Leuk voor kinderen is Xplore, een interactieve zone waar ze zelf buskruit maken en vliegen in een F16-simulator. Spannend! Voor meer informatie over het Nationaal Militair Museum kunt u hier terecht.

Tip 3: Wandelen langs de ‘highlights’ rond de  Soester Duinen
Alleen al het lopen door de prachtige natuur van de Lange Duinen en de Korte Duinen is een bijzondere ervaring. Dit indrukwekkende landschap heeft een lange historie die zo'n 70.000 jaar geleden begon tijdens de voorlaatste ijstijd. Boswachter Jan Tupker vertelt in de uitzending van GHL op dinsdag 14 maart wat er zo bijzonder is aan de Soester Duinen. Een mooie wandelroute is hier te vinden.

Een wandeling door de Soester Duinen is goed te combineren met een bezoek aan “Stichting De Paardenkamp”, het nationaal rusthuis voor paarden en pony’s. Zij kunnen hier genieten van hun welverdiende oude dag. Kom langs in Soest en ontmoet de paarden en pony’s je kan ze knuffelen, kammen en verzorgen! Meer informatie over Stichting De Paardenkamp vind je hier.

Tip 4: Paleis Soestdijk
Een bezoek aan Paleis Soestdijk is een unieke belevenis. Het bezoek zelf voert vooral door het officiële en eveneens oudste gedeelte van het paleis: de representatieve stijlkamers. Ook zie je enkele privévertrekken van de laatste bewoners. Bovendien leer je Paleis Soestdijk kennen waarin prins Bernhard en prinses Juliana lange tijd hebben gewoond. De originele sfeer is er zoveel mogelijk behouden gebleven.

Geniet ook van de prachtige tuinen van Soestdijk, die al sinds de tijd van prins Bernard en prinses Juliana wordt bijgehouden door Henk Regterschot.

Tip 5: Varen over de Eem
Is het mooi weer vaar vanaf de Kleine Melm de prachtige Eem op en geniet van een heerlijke dag op het water. De Eem is in bijna 18 km lang en gaat door een prachtig natuurgebied naar het Eemmeer. De opstapplaats is natuurlijk in Soest, maar je kan onderweg Amersfoort, Baarn, Eemnes en Eemdijk tegenkomen. Meer informatie over bijvoorbeeld het reserveren van een bootje vind je hier.

Reacties