Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Geniet van de natuur in Dieren

Dieren is een kleine plaats in de provincie Gelderland met een prachtige ligging aan heuvelachtige bossen van het Nationaal Park de Veluwezoom. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, maar Dieren heeft ook prachtige historische gebouwen en landgoederen. Lees snel onze 5 uittips!

Tip 1: Kasteel Middachten
Kasteel Middachten is geen museum, maar wel te bezoeken. Het heeft een lange en rijke geschiedenis en staat in een klein dorp vlakbij Dieren, “De Steeg”. Het is bijzonder omdat het nog steeds in handen is van een familie. Graaf en Gravin zu Ortenburg wonen tot op de dag van vandaag nog in dit complex. In de zomer kan je heerlijk rondwandelen in de prachtige tuinen en verder zijn er veel evenementen en activiteiten, zoals onder andere openlucht concerten. In de uitzending van 4 april 2017 vertelt Jogchem over zijn liefde voor de natuur en in het bijzonder voor dit landgoed. Kasteel Middachten kan worden bezocht op vaste tijdstippen in het jaar en op aanvraag.

Tip 2: Ga terug in de tijd met de Koningslijn
Een reis met de stoomtrein brengt je over een meer dan honderd jaar oude spoorlijn, ook wel de Koningslijn genoemd, van Apeldoorn naar Dieren. Het station Beekbergen vormt het hart van een levendig spoorwegmuseum. Je ziet hier onder andere het prachtige oude stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het omkeren van de locomotieven, een rijdende kolenkraan en nog veel meer. Je waant je hier even in de tijd dat de stoomtrein nog een gewone verschijning was. Meer informatie vind je hier.

Tip 3: Fietsen of wandelen in de omgeving
Nationaal Park Veluwezoom is onderdeel van het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Dat gebied strekt zich uit van de IJssel tot de Gelderse Vallei en van de Rijn tot Harderwijk. Er is een grote kans dat je hier oog in oog komt te staan met Schotse Hooglanders, wilde zwijnen en edelherten. Neem een kijkje in een van de observatieposten en/of loop even binnen voor alle activiteiten bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Tip 4: Volg een spoor van groene pootafdrukken
De Stichting Dieren met Dieren heeft een sporen pad uitgezet langs de mooiste plekjes van Dieren en omgeving. Langs deze sportieve en ontspannen route is informatie te vinden over de omgeving met z’n vele highlights. Je kunt de route vinden door de groene pootafdrukken op de straat te volgen. Een ideale mogelijkheid om eens even rustig de tijd te nemen om een kijkje te nemen in het mooie dorp.

Tip 5: Speeltuinpret
Dieren heeft twee bijzondere speeltuinen. “De Spelerij” en de “Dierense Speeltuin”. De creatieveling Jos Spanbroek heeft voor De Spelerij speeltoestellen van oud schroot gemaakt. Kinderen moeten hierbij gebruik maken van hun verbeelding. Jos vertelt in de uitzending bij GHL dat hij graag kinderen anders wil laten kijken naar het leven. De Dierense Speeltuin is een van de weinige speeltuinen van Nederland die ook geschikt is voor kinderen met een beperking. Daar zijn namelijk speciale toestellen waar ook kinderen met een rolstoel in kunnen.

Reacties