Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Beleef de natuur en cultuur van Geldrop-Mierlo

De gemeentes Geldrop en Mierlo zijn in 2004 samengevoegd en liggen in de provincie Noord-Brabant aan het Eindhovens Kanaal. Jaarlijks komen er zo’n 245.000 toeristen om te genieten van de rijke geschiedenis en bezienswaardigheden van deze plaatsen. Wanneer je een kop koffie gaat drinken vergeet dan zeker niet het “Brammetje”, een heerlijk zandtaartje met notenvulling, echt een culinaire specialiteit. En er is nog veel meer te doen.

Tip 1: Kasteel Geldrop
Neem een rondleiding door het kasteel, of geniet van het mooie landgoed, de tuinen en de bijgebouwen. Kijk op de website naar alle mogelijkheden en vele activiteiten. In de maandaguitzending van Geloof en een Hoop Liefde maakt u kennis met de vrijwilligers waar zij vertellen over hun passie en over hun werkzaamheden op het kasteel. Het kasteel is de afgelopen 650 jaar meerdere malen verwoest, herbouwd en verbouwd, maar sinds 1870 is er weinig veranderd. De tuinen en bijgebouwen dateren dan ook van deze tijd, net als het interieur. Het kasteel is zeker een bezoekje waard.

Tip 2: “De Mierlose Zwarte”
Een bezoek aan de kersenboerderij mag je niet missen. Kersenboerderijen zijn onderdeel van de rijke Brabantse geschiedenis. De Zwarte Mierlose kers is beroemd vanwege zijn bijzondere smaak, die bepaald wordt door de bodemsamenstelling in Mierlo. De kersen worden de laatste jaren geoogst tussen half juni en begin juli. De Kersenboerderij op de Eendenpoel is de laatste authentieke hoogstamboomgaard. Een mooie plek om de Mierlose kers te proeven!

Heeft u zin om te picknicken in een kersenboomgaard of te genieten van een heerlijke puntzak kersen? Kom dan eens langs bij de gasterij van de familie Huijbers. Hun boomgaard met 2000 kersenbomen is echt een plaatje om te zien. Wilt u meer informatie over de geschiedenis van de Mierlose kers, neem dan een kijkje op hun website.

Tip 3: Kleding ruilen?
Elke woensdagavond is er de mogelijkheid  je kleding te ruilen bij Kloffie & Co, een initiatief van Lizette Coolen in Mierlo. Voor elk ingeruild kledingstuk krijg je punten waar je iets anders voor kan uitzoeken maar je kan er ook voor kiezen je punten te doneren aan iemand die er meer behoefte aan heeft. Eigenaresse Lizette Coolen vertelt in de uitzending van GHL op woensdag 29 maart 2017 hoe Kloffie & Co tot stand is gekomen.

Tip 4: Beleef de unieke combinatie van natuur en cultuur
Start de uitgebreide belevingstocht bij Kaffee Peijnenburg in Geldrop met een kopje koffie. Vanaf hier kun je fietsend of met de auto naar de Strabrechtse Heide. Dit natuurgebied maakt deel uit van De Kempen, een van de mooiste gebieden van Brabant. Hier kan je heerlijk wandelen en/of fietsen langs de heidevelden, kleine bosjes, vennen en stuifzanden. In dit gebied loopt de schaapskudde van Stichting het Kempisch Heideschaap, waarover de herder van alles kan vertellen.

Na de tocht over de Strabrechtse Heide keer je terug naar Geldrop en kun je een bezoekje brengen aan het Weverijmuseum. Wist je dat Geldrop van oudsher een wolstad was? Bert van Leeuwen ging voor GHL naar het Weverijmuseum en spreekt daar met vrijwilligers.

Deze tocht is te boeken. Meer informatie vind je hier.

Tip 5: Historisch Dorp
Een dagje Geldrop-Mierlo is ook goed te combineren met een bezoek aan het openluchtmuseum in Eindhoven. Het museum bestaat uit zes tijdperken van de prehistorie tot aan de 80 jarige oorlog. Er zijn heel veel activiteiten en er valt een hoop te leren. Wil je vooraf alvast een kijkje nemen, beleef dan het prehistorische dorp in 360 graden. Zo kan je vanuit huis of waar je ook bent rondkijken op het middeleeuwse Jeroen Bosch-plein of stap je middenin een strijdperk van ridders en vaar je in boomstamkano’s. Meer informatie vind je op de site van het preHistorisch dorp.

Reacties