Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Weespers in actie voor vluchtelingen

“We moeten er samen iets van maken”

Terwijl de Amerikaanse president Trump een inreisverbod afkondigt voor 7 islamitische landen, zet fotograaf Marjan van der Meer uit Weesp zich juist in voor mensen uit deze landen. Ze maakt bewust tijd om haar handen uit de mouwen te steken voor de vluchtelingen op Lesbos en voor de Syrische gezinnen in de Bijlmerbajes bij haar in de buurt. 

We kennen allemaal de ellendige beelden wel van vluchtelingen die in overvolle bootjes aankomen in Griekenland. Marjan is geraakt door deze beelden en besluit af te reizen naar Lesbos, om de situatie met eigen ogen te kunnen zien en vast te leggen voor Stichting Bootvluchteling. “Het was een bijzonder intense week, en de passie om wat te doen aan onrecht en lijden is alleen maar groter geworden na deze reis. Op een gegeven moment heb ik de camera weggelegd, omdat ik zo graag een kindje wilde vasthouden en troosten.”

Weesp in actie

Terug in Nederland organiseert ze een actiedag in de Grote Kerk in Weesp om geld in te zamelen voor stichting Bootvluchteling. Ook begint ze onder de naam Weesp in actie een Facebookpagina om spullen in te verzamelen voor vluchtelingen en statushouders in de buurt. “Deze mevrouw was hoogzwanger, maar ze had nog helemaal geen babyspullen. Toen heb ik een oproepje geplaatst, waardoor ik aan het eind van de dag een wiegje en luiers bij haar kon langsbrengen.”

Goedzakkenactie

Door de actiedag en de Facebookpagina, weten mensen in Weesp Marjan te vinden. Zo wordt ze benaderd door de filiaalhouder van de lokale supermarkt of ze het speelgoed van de Goedzakkenactie ook kan gebruiken. En dat kan ze: Marjan organiseert een groot winterfeest, waar het speelgoed wordt uitgedeeld.  “Ik heb een groot hart voor onrecht en een soort van gezonde boosheid over de enorme verschillen in deze wereld. We leven in een kapotte wereld en daar moeten we samen wat van maken”. 

Reacties