Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Milou (14) wil ondanks haar dwarslaesie gewoon springen

De 14-jarige Milou uit Heerenveen springt op het hoogste niveau trampoline wanneer zij eind 2015 lelijk ten val komt. Ze landt op haar nek, met een dwarslaesie tot gevolg. Tegen alle verwachtingen van de artsen in, die zeggen dat ze nooit meer zal kunnen bewegen, zet Milou alles op alles om weer op de trampoline terug te komen.

“De artsen zeiden dat ze nooit meer zou kunnen bewegen en dat er geen enkel herstel mogelijk was,” vertelt Milou’s vader, “maar Milou doet er alles aan om het tegendeel te bewijzen.” Na de val is Milou tot aan haar nek verlamd. Inmiddels kan ze haar nek, haar armen en een groot deel van haar rug weer bewegen. Een echte vechter.

Nuchter

Milou houdt niet zo van het dramatische, daar komt ze niet verder mee. “Ik kan wel verdrietig zijn over wat ik allemaal niet kan, maar daar schiet ik niets mee op. Ik hoop gewoon dat ik ooit weer kan lopen, en dat ga ik proberen”, zegt ze. “En door een speciaal soort therapie kan ze nu al dingen waarvan de artsen dachten dat ze nooit meer zouden kunnen”, vult haar vader aan.

Amerika

“Ik hoop gewoon dat ze heel ver komt en ik wil er alles aan doen om haar zo ver mogelijk te brengen”, zegt vader Harry. Daarom heeft hij in de eerste periode een stichting opgericht waarmee er geld ingezameld wordt, zodat Milou naar Amerika kan gaan. Daar zijn ze namelijk al veel verder met therapieën. “We zijn echt overweldigd door alle aandacht en steun. Er is zelfs een groep uit Heerenveen die de marathon van New York voor haar heeft gelopen!” 

Dammen

“Als ik alles weer zou kunnen zou ik zo weer op trampolinespringen gaan, maar ik weet niet of mijn ouders daar zo blij mee zijn”, lacht Milou. “Nee, misschien kun je beter op dammen,” zegt haar moeder met een knipoog. Ook haar vader is nog niet onverdeeld enthousiast, maar beide ouders zijn enorm onder de indruk van het doorzettingsvermogen van hun dochter.

Toekomst

Milou heeft ook nog veel plannen voor de toekomst. Binnenkort gaan ze met de hele familie op skivakantie. “Dan mag ik in een zit-ski achter mijn broer aan, maar ik weet nog niet of ik dat met hem wel durf, haha.” 

Op haar kamer hangt een poster met de tekst: Hoop is een lichtje in je hart, dat vandaag moed geeft en morgen kracht. “Ik kan niet wachten om als ik alles weer kan terug naar die artsen te gaan en te zeggen: Dat wat jullie zeggen is niet waar!” 

Reacties