Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Met eigen handen een kasteel bouwen

Gerry Halman bouwt steen voor steen zijn eigen kasteel. Hij is al bijna dertig jaar bezig met het bouwwerk van evenzoveel meters hoog. Alles wat in zijn hoofd opkomt probeert hij tot werkelijkheid te maken in zijn slot ‘Olt Stoutenburght’. “Ik wil niet straks op mijn sterfbed denken: had ik het maar gedaan. Daarom maak ik nu mijn droom werkelijkheid.” 

Fascinatie

Al van kleins af aan heeft Gerry een fascinatie voor kastelen. “Als wij op vakantie gaan lig ik niet op het strand, maar bezoek ik kastelen.” Van al die kastelen onthoudt hij het mooiste en neemt dat mee als inspiratie voor zijn eigen kasteel. “Het Vaticaan in Rome bijvoorbeeld. Als ik daar ben geweest kan ik diezelfde nacht niet slapen, zo geweldig mooi!”

Fantasie

Al jaren droomt Gerry over het bouwen van zijn eigen kasteel. Als in 1990 zijn kinderen het huis uit zijn besluit hij om fantasie om te zetten naar werkelijkheid. “Bliksem, ik heb het eeuwige leven niet! Wat als ik mijn laatste adem uitblaas en denk: ik had dat kasteel moeten bouwen!” Hij gaat aan de slag en sprokkelt letterlijk steen voor steen zijn kasteel bij elkaar. In zijn hoofd is het al af, maar in werkelijkheid moet er nog wel één en ander gebeuren. “Veel mensen vragen wanneer het ‘af’ is. Maar ‘af’ is een mal woord. Zelf ben ik ook nooit af. Het is af wanneer ik zelf af ben. Dan vertrek ik uit deze werkelijkheid.”

Toestemming

Om daadwerkelijk te beginnen moeten er nog wel wat hobbels genomen worden. De gemeente is minder enthousiast over zijn plannen en wil graag zijn tekeningen zien. “Ik had geen tekeningen want die zaten in mijn hoofd.” Uiteindelijk krijgt hij toestemming en gaat hij aan de slag. In bet begin wordt hij nog wel geholpen door anderen, maar daar stopt hij al snel mee. “Ik ben veel te eigenwijs. Mensen kwamen met hun eigen ideeën en fantasie: zou ik het niet beter zo en zo kunnen doen? Of zal het zo niet sneller klaar zijn? Ja, daar zat ik niet op te wachten.”

Kietelen

Twee keer per week geeft Gerry rondleidingen. Niet te vaak, hij moet natuurlijk wel genoeg tijd hebben om verder te bouwen. “Ook al bouw ik het liefst alleen, ik vind het wel leuk om anderen mee te nemen door mijn fantasie. Ik hoop de mensen een beetje te kietelen. Het mooiste zou zijn als ze weggaan en denken: ik ga ook mijn fantasie tot werkelijkheid maken!” 

Reacties

Thema's