Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Je krijgt toch weer kriebels in je buik als hij thuiskomt van zee”

Bas Romkes is visserman en daardoor doordeweeks op zee. Zijn vrouw Maria is dan alleen thuis met hun twee kinderen. Vandaag kijken zij uit naar de thuiskomst van ‘Va’, Urkers voor vader. “Als de storm tekeer gaat, houd je je hart vast.” 

Als vissersvrouw sta je er vaak alleen voor. Maria’s schoonmoeder, kan er over meepraten. “Het stormt vandaag, ik ben altijd weer blij dat ze dan binnen zijn. Je bidt om zegen en bewaring, dat ze weer veilig thuiskomen.” Want dat veilig thuiskomen spreekt niet vanzelf.

Vreugde en verdriet

“Bas heeft een ongeluk gehad,” kreeg Maria te horen. “Ik dacht gelijk: die is dood, dit is helemaal mis.” Maar gelukkig blijkt Bas door het oog van de naald te zijn gegaan: een stuk tuig van 20.000 kg schampt zijn arm. Toch betekent dat niet dat Maria in angst leeft. “Als je elk uur van de dag bang zou zijn, dan heb je geen leven meer. Je moet ook een stuk vertrouwen hebben.”

En er zitten ook voordelen aan een man op zee hebben. “We eten doordeweeks vaak bij elkaar, met mijn schoonzus en schoonmoeder. Je bent toch alleen.” En dat zijn niet de enige voordelen. “En ik heb het bed voor me alleen, de afstandsbediening is voor mij. Ik beslis alles zelf,” lacht Maria.

Vol verwachting

Vandaag gaat Maria naar de huisarts, voor een echo! Ook dit moet ze alleen doen. “Maar je kan beter vreugde in je eentje opvangen dan verdriet. Bij Mirthe was Bas niet bij de bevalling, maar nu moet hij er bij zijn hoor!”

Op de kade staat Maria met haar kinderen en haar schoonmoeder te wachten tot de kotter binnenvaart. “Je krijgt wel weer kriebels in je buik iedere vrijdag. Je blijft verliefd als hij de hele week weg is.”

Reacties