Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Je baan opzeggen om je buurt mooier te maken

Wat doe je als je merkt dat je pleegzoon met het downsyndroom zich steeds minder zelfstandig kan redden in de buurt waar je woont? Miranda besloot om, samen met haar vrouw Wilgina, niet op de klaagstoel te gaan zitten. Ze steken zelf hun handen uit de mouwen om de wijk een stukje beter te maken. 

“Ik weiger te accepteren dat de wereld niet mooi is, en doe er alles aan om dat te laten zien. Nelson Mandela zei: je hebt zowel liefde als boosheid nodig om de wereld te veranderen. Dat probeer ik in de praktijk te brengen,” vertelt Miranda. Ze besluit met Wilgina en buurtgenoten een wandeling te maken, om te kijken wat zij graag veranderd zouden zien in de wijk.

Buurtvrouw

Hieruit ontstaat de Buurtvrouw, een plek in een oud schoolgebouw waar iedereen zich thuis voelt. “We zagen de buurt en de binding in de buurt achteruit gaan. En we gingen ons meer zorgen maken om onze pleegzoon René door ontwikkelingen als de verharding in de maatschappij of in de zorg, of dat er meer naar geld wordt gekeken.” 

Mensen met een beperking

Buurtvrouw wordt opgericht en blijkt een groot succes. De buren komen er wekelijks een bakkie doen en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. En mensen met een beperking, waaronder hun pleegzoon René, gaan aan de slag als assistent en ontwikkelen op die manier hun talenten. “Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met een beperking niet alleen iets vragen of iets nodig hebben, maar juist ook iets kunnen geven en iets betekenen voor een ander.” 

Reacties