Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Het gezin als medicijn om clean te blijven

15 jaar geleden vond Jan Hakvoort zichzelf in de goot: diep in de schulden, niet meer welkom bij familie of vrienden en volledig verslaafd aan drank en drugs. Hij besluit uit het leven te stappen, maar komt net op tijd in aanraking met een verslavingskliniek in Kampen. Na een lange afkickperiode woont Jan weer op Urk. Mét een gezin.

Jan werkt bij een visverwerkingsbedrijf als hij verslaafd raakt. “Dat eentonige werk, dat geluid, met datzelfde ritme. Dan wil ik beloning. Dan krijg ik zin om te drinken.” Dat is ook de reden dat Jan vertrekt van Urk. “Als een hamster moet je uit je hokje, je moet even weg uit de omgeving waar je gebruikt.”

Stigma

Jan had moeite om terug te gaan naar Urk. “Ik heb altijd gezegd: ik ga nooit meer terug naar Urk. Maar toen wilde ik Urk niet onder ogen zien.” Jan ontmoet Lijanne, zijn huidige vrouw. Zij heeft al kinderen en samen krijgen ze een dochter. Het gezin wil op Urk blijven wonen en Jan besluit voor hen terug te gaan. “Dag en nacht op Urk vertoeven was moeilijk in het begin. Het stigma na al die jaren is er nog. Het beeld van de verslaafde achtervolgt me soms nog.”

Vrienden

Op Urk bouwt Jan zijn leven weer op. “Op een gegeven moment kreeg ik er zelfs een vriend bij! Iemand die gewoon even een whatsappje stuurt van: gaan we koffie drinken? Dat mensen mij ineens weer vertrouwen, dat is zo mooi.” Jan gaat nu regelmatig vissen met zijn vriend, Marco. Of Marco last heeft van Jan’s verleden? “Nee, dat was de oude Jan, daar moet je niet mee bezig blijven.”

Voor Jan is zijn nieuwe leven op Urk het beste medicijn tegen drugs: “Als ik morgen terugval in de drugs, zou ik mijn gezin niet meer onder ogen durven zien. Daarom blijf ik clean. Kijk eens naar mijn gezin: dat wil je toch niet kwijt?”

Reacties