Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Herinneringen levend houden met struikelstenen

Kampenaar Joop van Dijk legt de vijftigste struikelsteen ter nagedachtenis aan slachtoffers van het nazi-regime in het centrum van Kampen. Een belangrijk en ontroerend moment voor Joop, die zich als kind al het lot van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aantrok

Joop is na de oorlog geboren, maar vlakbij zijn ouderlijk huis ligt een gesloten synagoge en dat trekt zijn aandacht. “Toen ik er navraag naar deed werd me vertelt dat deze mensen, joden, verdwenen waren. Dat intrigeerde me als kind.” En als dan ook nog blijkt dat tegenover zijn huidige adres Joodse mensen hebben gewoond, weet hij het zeker. Met dit thema moet hij iets gaan doen…

Struikelstenen

Hij gaat zit inzetten voor de struikelstenen, goudkleurige, vierkante steentjes waarop in Kampen de namen van vermoorde joden en verzetsmensen staan. “Ik ervaar de dankbaarheid van nabestaanden dat we dit doen. Ik herinner me dat we twee joodse dames op bezoek kregen naar aanleiding van het plaatsen van struikelstenen. Zij hebben ons uitgelegd hoe bijzonder het was om te zien dat struikelstenen de herinneringen levend houden.”

De struikelstenen worden geplaatst voor woningen waar de overledenen hebben gewoond. De laatste wordt gelegd voor het huis van Ezechiël van Gelderen, een Joodse marktkoopman die in 1938 is vermoord. In Kampen ligt daarmee de 50e en laatste struikelsteen. 

Reacties