Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Hardlopen met een visuele beperking

“Je komt opeens in een totaal ander wereldje terecht”

Running Blind doet dit jaar voor het eerst mee aan de Roparun met een eigen team. Acht hardlopers met een visuele beperking lopen met hun buddy’s in estafettevorm van Hamburg naar Rotterdam, voor het goede doel. In 10 etappes van in totaal 560 kilometer, hopen zij op maandag 5 juni te finishen op de Coolsingel in Rotterdam.

Jeroen van der Linden (42), uit Weesp, is een van hen. Een paar keer per week loopt hij zijn vaste rondje met z’n blindenstok langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op zijn 16e zag zijn leven er nog heel anders uit. “Ik deed de LTS richting machinebankwerker. Ik had al contact met een bedrijf waar ik kon gaan werken, ik wilde mijn rijbewijs gaan halen en een autootje kopen. Alles loopt anders, wanneer ik in mijn examenjaar steeds meer last van hoofdpijn begin te krijgen. Het is soms zo erg, dat ik er scheel van ga kijken. In het ziekenhuis blijkt dat er een tumor in mijn hoofd zit, die er uit moet.”

Totaal ander wereldje

Na de operatie is Jeroen zijn zicht bijna volledig kwijt en heeft hij een evenwichtsstoornis.  Met zijn linkeroog ziet hij 5% en met rechts 2%. “Je schrikt je kapot, ik was niet alleen slechtziend geworden, maar ik moest ook het huis uit om te revalideren. Je komt opeens in een totaal ander wereldje terecht. De wereld van de visueel beperkten.”

Voor Jeroen breekt een lange en zware periode van revalidatie en begeleid wonen. En dan volgt er nog een grote klap: zijn moeder overlijdt aan borstkanker. Toch krabbelt hij op en leert omgaan met zijn beperking. “Vrienden zoals ik vroeger had, die heb ik niet meer. Als ik zie wat mijn broertje met zijn vrienden doet, samen mountainbiken bijvoorbeeld, dat heb ik niet. Ik stap niet zomaar in een auto en kan bij iemand langs. Ik moet met de taxi en met het ov, dat duurt allemaal veel langer. Veel mensen hebben een gezin en een druk leven. Ik heb dat niet.”

Hardlopen

Wekelijks is Jeroen nu te vinden op de atletiekbaan tijdens de training van Running Blind. Wanneer hij begint met hardlopen, leert hij doelen stellen en grenzen verleggen. In 2014 loopt hij zijn eerste marathon in Amsterdam. Samen met zijn buddy Gerard Versteeg doet hij dit jaar voor het eerst mee met de Roparun.“Ik heb zelf natuurlijk een hersentumor gehad en ik ben mijn moeder verloren aan borstkanker.” Nu willen Jeroen en zijn teamleden geld ophalen voor mensen die kanker hebben. Het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

Reacties