Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

'Fish en Flower' uitdelen op Urk

“Aan anderen uitdelen, ik kan het niet laten”

Het is zaterdagochtend. Voor Krijn de Jong betekent dat visjes schoonmaken, bakken en uitdelen. Ook haalt hij bloemen op om uit te delen. Waarom? “Sommige mensen zijn eenzaam, die kunnen wel een kleine bemoediging gebruiken.”

Krijn doet dit al 35 jaar iedere zaterdag. Een goede vriend komt dan vis brengen die net op zee gevangen is, “verser wordt het niet.” Krijn maakt ze schoon en haalt bij een bevriende bollenboer prachtige tulpen en deelt de ‘Fish en Flower’ uit aan de Urker bevolking. Familie, vrienden, vluchtelingen van huis en haard verdreven en mensen die eenzaam zijn: “Weduwen krijgen niet zo vaak bloemetjes meer he.”

Mentaliteit

“De Urker mentaliteit is een aparte. Ik ben een vreemde zoals dat heet. De Urker gemeenschap is warm, je staat niet snel alleen. Hier zijn ze informeel. Ik pas daar goed bij,” zegt Krijn. En zo staat Krijn op laagdrempelige wijze mensen bij. “Ik hoor wel eens wat het mensen doet als ik ze geholpen heb, maar dan loop ik maar weer snel door hoor. Ik ben geen held.”

Een oudere man waar Krijn zijn vis en bloemen langsbrengt kan al niet eens meer herinneren hoe het ooit begon: “Ik weet niet beter. Broeder Krijn, daar kan je op rekenen. Krijn, dat is één en al liefde.” 

Zonder aanzien des persoons

Het is geen lange rij zielige personen die Krijn afgaat. Er zitten ook ‘gewone’ mensen bij. Familie, vrienden en ook de schipper die de vis aanlevert. “Het is bijzonder dat er mensen zijn die hun hele leven in dienst stellen van de ander,” volgens de schipper. Toch loopt Krijn het liefst weg van deze complimenten, hij kan het als geen ander relativeren: “Als me iets duidelijk is geworden met al dat helpen: je hebt elkaar gewoon verschrikkelijk hard nodig.”

Reacties