Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Eten in de grootste woonkamer van IJsselmuiden

Het is de grootste woonkamer van IJsselmuiden: de omgebouwde schuur van Jaap Boersma en Gea Overweg. Elke donderdagavond krijgen zij zo’n veertig mensen over de vloer. Iedereen die wil, mag mee eten. “Alles wat we van God gekregen hebben, willen we delen.”

Bijna 8 jaar werken Gea en Jaap voor de ZOA op Sri Lanka, voordat ze terugkomen in Nederland. Dan worden ze al snel meegezogen in het vluchtige leven van werk, gezin en kerk. Met hun zes kinderen en een drukke baan als manager zaten de agenda’s altijd vol. “Op een gegeven moment begon er wat te knagen. We dachten: is dit nu het leven dat wij willen? Waarom zijn we geplaatst in deze wereld?” vraagt Gea zich af. “Ik vond dat we niet betrouwbaar waren in wat we zeiden en wat we deden.”

Het roer om

Daarom besluiten Gea en Jaap het roer radicaal om te gooien. Ze willen minder in beslag genomen worden door geld, werk en spullen, en meer verbinding met de mensen om hen heen. De grote auto gaat de deur uit, er worden geen nieuwe kleren meer gekocht en Jaap zegt zijn baan op. De grote schuur achter hun huis wordt ingericht als huiskamer en EeTze wordt opgericht. Iedereen is welkom om hier op donderdagavond gezellig mee te eten. Gea: “Alles wat we van God gekregen hebben, willen we delen.” 

Isolement

Het initiatief van Gea en Jaap blijkt in een behoefte te voorzien. Iedere week hebben er zo’n 40 bezoekers een gezellige maaltijd met elkaar. “We zien dat mensen uit een isolement komen en dat er vriendschappen ontstaan. We bidden en preken niet, maar het gaat erom dat ze Gods liefde en geur voelen en ruiken.”

 

Reacties