Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De schaatsschoenendokter van Heerenveen

Een dag voor de Olympische Spelen zat Ireen Wüst nog bij hem aan de keukentafel. Of hij haar schaatsschoenen nog even na wilde kijken. Johannes Feenstra is in de schaatswereld een bekende naam. En dat terwijl hij zelf zijn schaatsen het liefst laat verstoffen in de schuur.

Johannes werkt als tiener in de plaatselijke supermarkt. “Toen ik 14 was hield de winkel op te bestaan en moest ik op zoek naar ander werk. Ik liep binnen bij de buurman, dat was een schoenmaker. Ik vroeg: kan ik hier misschien werken?” Zo rolt Johannes het schoenmakersvak binnen.

Uitdaging

Maar al snel wil hij meer. Hij loopt een aantal jaar mee bij een orthopedische schoenmaker. “Na een aantal jaar begon het steeds meer te kriebelen, ik wilde graag een eigen zaak beginnen.” In 2000 lukt dat. Hij vindt het geweldig om mensen te helpen met hun schoenen en ziet elke bezoeker als een nieuwe uitdaging. “Vooral die blik op het gezicht van mensen als ze hun schoenen weer als nieuw terug krijgen, dat vind ik geweldig!”

Schaatsschoenen

In 2002 loopt Gerard van Velde zijn winkel binnen. Of Johannes zijn schaatsschoenen wil aanpassen. Hij heeft geen idee dat zojuist de toekomstige winnaar van een gouden medaille op de Olympische Spelen zijn winkel in was gelopen. “Voor mij is dit de puurste vorm van schoenmaken. Voor die eerste opdracht moest ik alles uit de kast halen, maar ik vond het geweldig!” Al snel weten meer bekende schaatsers zijn winkel te vinden. 

Winnaar

In zijn winkel hangt een pak van Sven Kramer en foto’s van bijvoorbeeld Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Erben Wennemars. “En dat terwijl ik zelf eigenlijk helemaal niet van schaatsen houd, haha! Maar nu ik door mijn werk zo verbonden ben met de sport krijg ik er steeds meer mee. En ja, als degene voor wie ik de schoenen heb aangepast heeft gewonnen, dan win ik ook een beetje.”

Ambacht

Johannes wil heel graag zelf veel kennis vergaren, maar nog belangrijker vindt hij het om die kennis weer door te geven. Gelukkig is zijn eigen zoon enthousiast over het vak. Menno is 15 jaar en gaat na zijn eindexamen een opleiding volgen voor schoenmaker. Nu al is hij regelmatig in de winkel te vinden. “Ik vind het belangrijk om de jeugd enthousiast te maken, dat ze leren om met hun handen te werken en niet steeds achter de computer of de telefoon te zitten. Hier leert mijn zoon veel sneller hoe de wereld in elkaar zit.” 

Reacties