Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Ontdek het veelzijdige Putten

Vlakbij het Veluwemeer en strand Nulde, op de grens van de Veluwe en de Gelderse vallei, ligt Putten. Een uitstekend startpunt voor een prachtige wandeling of fietstocht door bossen en langs uitgestrekte heidevelden. Maar ook de liefhebber van water komt hier goed aan zijn trekken.

Speciaal voor de zomer selecteerden we drie extra uittips die je niet mag missen!

1. Draaidagen van Het Putter Stoomgemaal

Het is één van de acht nog werkende stoomgemalen in ons land: Het Putter Stoomgemaal. Heb je altijd al eens willen weten hoe zo'n stoomgemaal werkt? Dan is dit een uitgelezen kans! Vrijwilligers geven je graag tekst en uitleg over de werking van het stoomgemaal. Maar dit gratis uitje is niet alleen leuk voor volwassenen, want kinderen zijn meer dan welkom op deze plek. Sterker nog, ze kunnen zelfs een echt stookdiploma verdienen.

2. Workshop koeien melken

Ben je op zoek naar een originele invulling van een avondje uit in Putten? Combineer bijvoorbeeld een middagje op landgoed Schovenhorst met de workshop koeien melken van boerin Sanne. Een leuke activiteit om samen met vrienden of je gezin te doen. Kinderen kunnen meedoen vanaf 8 jaar.

3. Struinen langs de winkeltjes van het 'Brocante Pad'

Hou je van antiek, brocante, retro, boerennostalgie, verzamelitems, vintage, retro kleding en ambachtelijke lekkernijen? Dan is het Brocante Pad echt iets voor jou! Elke eerste zaterdag van de maand kun je met de fiets, auto of zelfs per scooter de route volgen die je langs vijf knusse brocante winkeltjes voert. Bij Koffiehuis Het Station Putten, Pluktuin Het Platteland en Theehuis De Grote Roest kun je even op adem komen en koffie of thee met wat lekkers nuttigen.

 

Naast de zomerse uittips vind je hieronder nog vijf uittips die zeker de moeite waard zijn. 

1. GHL-tip: Ons Plekje

Lunchroom Ons Plekje is een ideale gelegenheid voor een ontspannen lunch of gezellige high tea. Maar de lunchroom heeft een extra dimensie vanwege de toppers die hier werken. Alle medewerkers hebben een verstandelijke handicap en krijgen hier de kans zich te ontwikkelen en op een waardevolle manier hun dag te besteden. 

2. Landgoed Schovenhorst met museum de Tien Malen

Een prachtig oud landgoed, beroemd om zijn vijf bomentuinen is Landgoed Schovenhorst. Het landgoed wordt gezien als het mooiste geheim van Putten. Boek een rondleiding door de bomentuinen, of beklim de avontuurlijke Bostoren. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in het Speelbos, met een bostheater, zandbak en klauternetten.

3. Tien Malen

Op hetzelfde landgoed Schovenhorst vind je ook De Tien Malen, een historisch museum over het landschap van Putten en hoe mensen dit door de jaren heen hebben beïnvloed en beheerd. Je stuit op een verzameling oude ambachtelijke- en agrarische voorwerpen die terug gaan tot in de prehistorie. Neem dan ook eens een kijkje in de echte vroege Puttense boerderij die hier staat.

4. Strand Nulde

In de zomer geniet je hier van de zon en het water. Strand Nulde heeft diverse strandjes waar kinderen spelen met watertoestellen en zand. Verder is er een jachthaven, een hotel, een surfcamping en diverse eetgelegenheden. Ook een dagje vissen, kanoen of zeilen behoren tot de mogelijkheden.

5. Geocache Reuzeninsecten

Schatzoeken met GPS, dat is pas een avontuurlijke wandeling! Putten biedt een aantal Geocacheroutes, zoals Reuzeninsecten, een tocht van 15 km door het Speulder- en Sprielderbos. Onderweg kom je allemaal reuzeninsecten tegen die in boomstammen zijn uitgesneden. De route bepaal je naar eigen inzicht en is ook deels per fiets af te leggen.

Reacties