Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Ontdek de geschiedenis van Oudewater

Als je in de Middeleeuwen als heks bestempeld werd, liep het meestal niet goed met je af. Ziekte, burenruzie, mislukte oogsten, het was allemaal de schuld van de heks. Op de weegschaal werd je officieel veroordeeld tot heks als je te licht werd bevonden. Dankzij Karel V werd in Oudewater wel eerlijk gewogen en kreeg de stad als enige plaats in Europa de privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd hier ooit veroordeeld.

Speciaal voor de zomer selecteerden we - naast de reguliere uittips - drie zomerse uittips voor je.

1. Bewonder Oudewater van bovenaf

De Grote of Sint Michaëlskerk is de oudste kerk van Oudewater. Alleen daarom is deze kerk al een bezoekje waard. Maar in de zomermaanden is er nog een extraatje: dan kun je namelijk de toren beklimmen en zo Oudewater van bovenaf bewonderen.

2. Ontdek Oudewater vanaf... het water!

Met het zonnetje op je gezicht varen langs de hoogtepunten van Oudewater: wie wil dat nou niet? Je kunt kiezen voor een historische Grachtenvaert of een tochtje met een Schutvaert. Een ervaren gids vertelt jullie alle onderweg allerlei interessante wetenswaardigheden.

3. Laat je verrassen door luchtige kunstwerken

Wind, ballonnen, zweven... Waar denk jij aan bij het thema 'luchtig?' De kunstenaars die exposeren bij Galerie Sille weten er wel raad mee! Tijdens deze zomerexpositie vind je foto's, schilderijen en sculpturen die alles met 'luchtig' te maken hebben.

Daarnaast zijn deze uittips natuurlijk ook de moeite waard! 

1. Heksenwaag

Het oorspronkelijke Waaggebouw in Oudewater doet nu dienst als museum de Heksenwaag. Érvaar de ondervraging bij een ‘heksenproces en ontvang ook het felbegeerde Certificaet van Weginghe van de waagmeester.

2. Door de stad

Een wandeling door het centrum van Oudewater is zo gemaakt. Maar als je even de tijd neemt om alle bezienswaardigheden op de route ook daadwerkelijk aan te doen, heb je een ware dagbesteding! Deze stadswandeling start bij de oudkatholieke kerk en gaat langs Touwmuseum De Baanschuur, havens, het prachtige monumentale Arminiushuis en de St. Michaelskerk.

3. GHL-tip: Stal Ruyge Weyde

Even buiten Oudewater zit het kaasbedrijf van de familie Van Vliet. Hier wordt op ambachtelijke wijze Ruygentaler kaas van de melk van eigen koeien gemaakt. Neem een kijkje op de boerderij en haal een lekker stukje kaas in de boerderijwinkel. Een rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden. 

4. Speelgoed en poppen

Klein en sfeervol, maar er is bijzonder veel te zien in het Speelgoed- en poppenmuseum. Van olielampjes tot beren, van brandweerautootjes tot dansmariekes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je ziet het in dit kleurrijke museum.

5. Fietsen door de Gouden Eeuw

Een prachtige route waarin je Oudewater, Schoonhoven en Gouda op de fiets aandoet is De Gouden Eeuw Driehoek. In elke stad kun je een rustpauze inlassen en genieten van een bakje koffie of een lunch, zoals bij Kruim in de oude chocoladefabriek in Gouda. Of stap even binnen bij het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven en geniet van pracht en praal, maar ook de ambacht van het zilversmeden.

Inspirerende verhalen uit Oudewater:

Reacties