Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Valkenburg; stap in een instant sprookje over kastelen en grotten

Hier vind je geen polderlandschappen en brede rivieren. Het uitzicht wordt vooral bepaald door glooiende heuvels rondom de stad en de prachtige, uit mergelstenen opgetrokken, gebouwen. Bezoek je Valkenburg, dan stap je in een instant sprookje over kastelen en grotten.

1. Romeinse Katakomben

Ga op avontuur door de onderaardse gangen en ontdek het oude Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Museum Romeinse Katakomben is een spectaculaire reis door het verleden, dat zich in een labyrinth van mergelgrotten afspeelt.

2. Kasteelruine en Fluweelengrot

Trek je harnas aan en neem je hofdame mee! Hoog boven de vestingstad torent de Kasteelruïne uit, die wel tot de verbeelding moet spreken! Dwaal rond in dit eens zo imposante middeleeuwse kasteel met zijn ridderzaal, verdedigingstoren, artilleriekamer en onderaardse vluchtgangen. Deze laatste leiden naar de Fluweelengrot, een ware ondergrondse schatkamer met kapel.

3. GHL-tip: De Kluis

Een bijzonder onderkomen in het Hellingbos, is de Kluis. Eeuwenlang was dit het onderkomen van kluizenaars. Nu wordt het door duizenden mensen bezocht als historische plek of als punt om te mediteren. Een route die langs dit bijzondere huis gaat is een wandeling van Natuurmonumenten.

4. Lourdesgrot

Je hoeft niet helemaal naar Zuid-Frankrijk om de Lourdesgrot te bezoeken. Het kan ook in Zuid-Nederland. Tegenover het klooster van de paters der H.H. Harten werd in 1924 de geschikte locatie gevonden voor deze Lourdesgrot. Een plek waar velen heengaan om een kaarsje te branden of te bidden tot Maria. 

5. Kastelenroute

Een recreatieve route, maar wel eentje voor de fietser die niet bang is om regelmatig een klimmetje te maken, is de Kastelenroute. Fiets langs Buitengoed Geul & Maas, Kasteeltuin Oud- Valkenburg en het Sprookjesbos. Onderweg tref je genoeg horeca om even uit te blazen. En één voordeel, achter elke heuvel zit weer een dal.

Reacties