Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Volendam, de parel van de Zuidzee

Volendam wordt bezongen als de Parel van de Zuidzee en is in z’n geheel bijna een openluchtmuseum, waar toeristen vanuit alle windstreken op af komen. Met succesvolle muzikanten als BZN, Piet Veerman en Jan Smit is Volendam de bakermat van de palingsound. Hollandser kun je het bijna niet krijgen.

1. De Visafslag

De Visafslag is het meest markante gebouw van de haven van Volendam, gebouwd in 1934. Het monument is grotendeels van hout en wordt inmiddels gebruikt als kantoor van de Havenmeester. Neem tijdens je bezoek eens een kijkje in de oude Volendamse huiskamer.

2. Palingsoundmuseum met palingsoundtour

Bovenin Palingrokerij en Paviljoen Smit Bokkum zit het Palingsoundmuseum. Het typische Volendamse geluid wordt hier letterlijk bezongen en geëerd.
Leuk in combinatie met de Palingsoundtour!

3. Wandeling met cursus Volendams

Hierna kun je zonder ondertiteling naar het programma ‘Nick en Simon, the Dream’ kijken! Tijdens deze ludieke wandeling leer je ‘Vollendams proaten’. In vol ornaat leidt een gids je door het Dolhoof, de Dijk en het oude centrum, terwijl je onder het genot van een hapje en drankje leert wat ‘suk bedakke’ en ‘ootje en de bab’ betekent.

4. GHL-tip: Volendams museum

Het lijkt een platgetreden pad om dit museum te bezoeken, maar het is hier zo leuk! Het Volendams museum laat het leven van weleer op een levensechte manier zien. Naast de Volendamse klederdracht, de Visserijzaal en sieraden, beleef je het echte oude Volendam als je langs de oude geveltjes in de Oude Komzaal of het schoolhuisje in de Botterstraat loopt. Sla ook zeker het kunstzinnige Sigarenbandhuisje niet over! Neem je (klein)kids mee!

5. Fietsen langs het water

Een prachtige fietsroute die deels langs het Markermeer gaat is de route Marken, Volendam en Monnickendam. Je fietst langs het toeristische schiereiland Marken, poldermolen Kathammer en Museum de Speeltoren in Monnickendam.

Reacties