Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Laat je verrassen door Heerenveen!

Heerenveen staat bekend als de schaatshoofdstad van de wereld. Met ijsstadion Thialf, het Abe Lenstra stadion en Sportstad Heerenveen zijn er volop sportieve recreatiemogelijkheden in de Friese stad. Maar Heerenveen is meer dan dat: het is bijvoorbeeld het oudste veenkanaaldorp van Nederland. En daar zijn nog steeds sporen van te ontdekken met een vaartocht over de turfroute. Genoeg mogelijkheden om je te laten verrassen in Heerenveen!

Tip 1: de moderne Robin Hood
In Oranjewoud kun je een tour doen met een koetsje. Ingrid Struik noemt zichzelf de moderne Robin Hood. Ze nodigt ‘rijke’ mensen uit in haar koetsje en het geld dat ze daarmee verdient geeft ze door aan goede doelen. Zo zie je iets van de gemeente Heerenveen, én steun je het goede doel!

Tip 2: Bezoek de Ecokathedraal
In het plaatsje Mildam, bij de gemeente Heerenveen staat de eerste Ecokathedraal. Het is een plaats in de natuur die bewerkt wordt met uitsluitend duurzame producten en natuurlijke energie (spierkracht). Daarnaast wordt er geen cement aangebracht, zodat dieren nestjes kunnen bouwen tussen de stenen. Het is mogelijk om mee te bouwen met de Ecokathedraal. Meer informatie is hier te vinden.

Tip 3: Het middeleeuwse kasteel van Gregorius
Een bezoek aan Heerenveen kan goed gecombineerd worden met het Friese dorp Blesdijke. Daar bouwt Gerry “Gregorius” Halman aan zijn eigen kasteel. Begin jaren ’90 is hij begonnen met de bouw van zijn levenswerk. Het kasteel is te bezoeken: twee keer per week geeft Gregorius een rondleiding. Ga voor meer informatie over het kasteel naar de site van Vereniging Dorpsbelang Blesdijke.

Tip 4: Turfroute
De turfroute is een vaarroute die door Heerenveen heen loopt. Langs deze route werd vroeger turf vervoerd door Zuidoost Friesland. Nadat het vervoer over water niet meer zo economisch was, werden de vaarten steeds minder gebruikt. Totdat er vanuit de pleziervaart weer belangstelling kwam voor de vaarwegen. Dankzij inspanningen van Stichting de Nije Kompanjons zijn deze routes weer vaarbaar. 

Tip 5: Gondelvaart Aldeboarn
Elke laatste vrijdag van augustus vindt de Gondelvaart Aldeboarn plaats. Het evenement bestaat uit een optocht met boten, die al bijna volledige theaterproducties zijn. De drijvende stoet vaart zo’n twee kilometer over de rivier De Boarn. Met ruim 10.000 bezoekers is het één van de grootste evenementen van Friesland.

Inspirerende verhalen uit Heerenveen:

Reacties