Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom eens langs op Urk!

Vroeger een eiland in de Zuiderzee, en nu het eigenzinnigste dorp van Flevoland. Nergens in ons land vind je meer kerken en kinderen per hoofd van de bevolking dan op Urk. De Urkers zijn nog altijd hartstikke trots op hun eilandroots en dat is te zien…

Tip 1: een Ginkiestocht
De kleine straatjes en steegjes in Urk worden ‘ginkies’ genoemd. Een gids kan je dwars door het centrum van Urk leiden, waar het eilandgevoel nog steeds wordt beleefd. Een goede manier om kennis te maken met het pittoreske dorp, en goed te combineren met een bezoek aan de vuurtoren, de haven en het vissersmonument. Meer over de ginkiestocht.

Tip 2: Museum ‘Het oude Raadhuis’
Het voormalige eiland kent een lange historie, waarbij steeds het water een belangrijke rol speelt. De zee zorgde bij vele vissers voor brood op de plank, maar nam ook de levens van honderden Urkers. Het museum leert bezoekers hoe het dagelijks leven er vroeger op Urk uit zag. Tijdens de Nationale Museumweek (van 3 t/m 8 april 2017) is het Urker vissershuisje dat bij het museum hoort de hele week bewoond met ‘mensen van vroeger’. Zij weten alles over het leven van vroeger op het eiland. Ook voor kinderen is het museum een aanrader: zij kunnen een speurtocht maken en krijgen dan een cadeautje. Meer over het museum. Meer informatie over ‘Het oude Raadhuis’.

Tip 3: Zingen in de zomer
In 1976 al werd de eerste editie van ‘zingen in de zomer’ gehouden. Waar het begon als een spontaan initiatief, is het inmiddels uitgegroeid tot een grote organisatie. In de maanden juli en augustus wordt elke woensdagavond samenzang gehouden, vaak met medewerking van een van de Urker koren. Iedereen is welkom. Meer informatie is te vinden op de site van Zingen in de Zomer.

Tip 4: Urkerdag
Een ander evenement dat jaarlijks terugkeert is de Urkerdag. Die dag  staat helemaal in het teken van de Urker tradities: Urkers hullen zich in klederdracht, er klinkt Urker muziek, er worden Urker spelletjes gespeeld. Ook zijn er overal Urker lekkernijen te ontdekken. In 2017 vindt de Urkerdag plaats op 3 juni.

Tip 5: Fietsen op Urk
Het fietsroutenetwerk Noordoostpolder-Urk is een eenvoudig systeem waarmee vele fietsroutes gecombineerd kunnen worden. Via genummerde borden is het mogelijk om van knooppunt naar knooppunt te fietsen, waarbij het aantal kilometers staat aangegeven. De grote verschillen tussen Urk en de Noordoostpolder maken de routes afwisselend en verrassend. Meer informatie over de fietsroutes.

Reacties