Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bezoek Schiedam, de hoofdstad van de Nederlandse jenever!

Door haar open verbinding met de zee is deze stad aan de Schie in de middeleeuwen een echte handelsstad. Nu staat de stad vooral bekend om haar jenever, de historische binnenstad met grachten, en de hoogste windmolens ter wereld. De laatste jaren heeft Schiedam zich steeds meer ontwikkeld tot toeristische trekpleister. 

Tip 1: de Liduinawandeling
De heilige Liduina is één van de belangrijkste vrouwen uit de geschiedenis van Schiedam. Ze is de enige Noord-Nederlandse vrouwelijk heilige en één van de bekendste heiligen in Nederland. Haar relikwieën zijn te vinden in de Liduina Basiliek in Schiedam. Een bezoekje aan de basiliek kan niet ontbreken aan een dagje Schiedam. Er is ook een Liduinawandeling: daarmee maak je een ontdekkingstocht in de voetsporen van Liduina. Meer informatie over de Liduinawandeling is hier te vinden.

Tip 2: De natuur in Midden-Delfland en omstreken
De Vereniging Vockestaert zet zich in voor de agrarische natuur- en landschapsbeheer. Er zijn veel enthousiaste boeren die willen laten zien dat er in het kleine groene hart , rondom omsloten door de grote steden, nog veel te vinden is aan rust, ruimte en recreatieve mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is de schaapskudde van de vereniging, die ingezet wordt om moeilijk bereikbare gebieden te onderhouden. Het is mogelijk om een dagje mee te lopen met de schaapsherder. Meer informatie vind je hier.

Tip 3: De historische binnenstad
Ga eens een dagje naar de historische binnenstad. Er is heel veel te zien. Zo kun je er een mooie wandeling maken langs de molens van Schiedam, die behoren tot de hoogste van de wereld. Ook kun je een rondvaart doen met een fluisterboot over de grachten. Daarnaast zijn er vele beelden, sculpturen en objecten in de openbare ruimte geplaatst. Genoeg om je uren te vermaken!

Tip 4: Het Jenevermuseum
Wie Schiedam zegt, zegt jenever. Een bezoekje aan het jenevermuseum is een absolute must voor liefhebbers van de sterke drank. In het museum staan verschillende objecten die op allerlei manieren te maken hebben met de drank die zo aan Schiedam verbonden is. Denk aan reclame-uitingen, glaswerk, verpakkingen, werkmaterialen en meer.

Tip 5: Fietsroutes
Het gevarieerde landschap rondom Schiedam maakt de omgeving zeer geschikt voor een fietstocht. Een mooi voorbeeld is de Boerenlandroute. Deze tocht brengt je langs verschillende dijken en prachtige open natuur. Koeien, weidevogels, maar ook moerassig natuurgebied vind je op de route. Meer fietsroutes zijn hier te vinden.

Reacties