Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Vuurtorenwachter droomt van energiezuinige wereld

“Het is mijn hele leven”

Aan de rand van het IJsselmeer woont vuurtorenwachter Reid de Jong (82) in de afgelegen vuurtoren in Workum samen met zijn Cornelie. Op dit plekje in Workum wekt hij zijn eigen energie op. Reid zet zich zijn hele leven al in voor duurzame ontwikkeling. “God ervaar ik in de natuur, daar moeten we goed mee omgaan.”

Reid begint als timmerman en opent later zijn eigen architectenbureau. Hij voelt zich niet thuis in de wereld van dure hotels en reizen, dus besluit hij eruit te stappen. “Ik vond dat er te veel dure brandstof was, die te belastend was voor het milieu. En ik was het er ook niet mee eens dat Nederland werd volgebouwd met asfalt, dus ging ik op zoek naar een plek waar geen stromend water en elektriciteit was.”

Vuurtoren
Die plek vindt Reid bij de vuurtoren, waar hij zich heeft teruggetrokken. Hij is gelukkig met zijn vuurtoren, maar zag zijn droom uiteenspatten. “Ik vind nog steeds dat het vervoer over water veel beter is dan over de weg. Zoals dat in Giethoorn gebeurde, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van dat ideaal is alleen helemaal niets terecht gekomen. Door de moderne samenleving is het een vervlogen droom geworden.”

Toch houdt Reid goede hoop op verbetering van de wereld ten opzichte van het milieu. “Ik denk dat mijn droom niet meer in mijn leven uitkomt. Maar ik geloof er wel in dat het doorgaat. Zo graag wil ik het. Het is mijn hele leven.”

Reacties