Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Pleegkinderen als personal coach

“Ik leer ontzettend veel van ze”

Je komt jezelf elke dag tegen als ouder, maar met pleegkinderen misschien nog wel meer. Gerdien Roos heeft met haar man Jack drie zoons en vier pleegdochters. Met zijn allen wonen ze op een groot terrein in Voorthuizen. “Soms is de frustratie groot, maar het geluk blijft altijd groter. Je leert en je groeit, elke dag weer.”

Gerdien leert veel van de kinderen. “Ik zeg wel eens: ‘de kinderen zijn mijn personal coach.’ Ik leer zo ontzettend veel van ze. En natuurlijk geven wij leiding. We zijn erg van grenzen. Rust, reinheid en regelmaat. Oude begrippen, maar zo belangrijk.”

Emotioneel
Het is emotioneel niet altijd even makkelijk geweest voor Gerdien. “Er zijn momenten geweest dat ik dacht: ik kan ze nooit gelukkig maken. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je bij en met hen kan zijn. Het is ook wel eens gebeurd, dat we met z’n drieën een spelletje speelden en dat ik in tranen uitbarstte en zei: ‘ja ik zou ook het liefste hebben dat jullie bij mama en papa kunnen wonen.’ Ik hou onwijs veel van ze, maar dat zou voor hen natuurlijk het mooiste zijn.” 

Accepteren
Waar ze heel idealistisch aan pleegkinderen begon, is haar verwachtingspatroon inmiddels wat bijgesteld. “Toen ik begon dacht ik: ‘hier komt moeder Gerdien! Ik kom al jullie problemen oplossen en jullie gelukkig maken!’ Maar dat is gewoon niet waar. Ik wil het allemaal oplossen, maar dat is gewoon niet haalbaar. En dat leren accepteren is een proces waar ik dankbaar doorheen ga.”

Ben je geïnspireerd geraakt? Lees hier meer informatie over pleegzorg

Reacties