Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Ontdekkingsreiziger, kapitein én zendeling

Henk de Velde is het alle drie

Als twintiger zeilde Henk de Velde voor het eerst om de wereld. En nog steeds krijgt hij er geen genoeg van. Nog altijd is hij een groot deel van het jaar, helemaal alleen, op zee. Toch is er één ding waar Henk niet zonder kan; en dat is zijn geboortegrond. Aan Hella vertelt de kersverse opa waarom hij zo van Kampen houdt.

Henk is bekend van zijn lange solo tochten over de oceanen. Hij noemt zich wereldreiziger en is van zijn jongensdroom waarheid gaan maken. “Tijdens de aardrijkskundelessen op school droomde ik ervan ontdekkingsreiziger te worden, kapitein op een schip of zendeling. Feitelijk ben ik het alle drie geworden.”

In connectie met de Schepper
Dit ging niet zonder slag of stoot. Om zijn droom te volgen moest hij ook door diepe dalen. Zijn vrouw scheidde van hem en ging met zijn zoon van 2 jaar terug naar Nederland. Toch weerhield dit Henk er niet van om te blijven varen. Hij heeft geen spijt van zijn keuze om zijn hart te volgen. De reizen had (en heeft) hij nodig om alleen te zijn, los van alles en om juist in stilte connectie te zoeken met zijn Schepper. 

Praten over God
Tijdens zijn omzwervingen over de wereldzeeën is hij de kapitein van z’n schip, maar ook ontdekkingsreiziger die het onmogelijke wil verkennen. En waar ter wereld hij ook onder de mensen komt, hij kan het niet laten om over God te praten. Over hoe groot en geweldig Hij is en over Zijn nabijheid. De waarheid die God hem heeft laten zien, is het bestaan, het zijn, en Zijn Naam waarin dit alles ligt besloten en al het andere dat wij niet kunnen weten en begrijpen.

Overwinteren
Toch heeft hij tijdens zijn reis ook ontdekt dat hij zijn zoon en zijn geboortegrond ging missen. Daarom overwintert hij nu op zijn boot in een jachthaven in Kampen. Zo kan hij ook zijn zoon, kleinkind en andere dierbaren blijven zien. En Henk zal Henk niet zijn, als deze overwinterplaats geen eenzame plek zou zijn. 

Reacties

Thema's