Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Met de hele familie strijden voor zeehonden

“Ze is 67, maar ze tilt nog zo een zeehond op”

Al tien jaar lang runt de familie De Koning een zeehondenopvang in IJmuiden. Vanwege de stroming spoelen er regelmatig zeehonden aan. De winter is voor hen het hoogseizoen. Ze zetten er alles voor opzij. “Soms staan de pannen net op het vuur en gaat de telefoon. Je ken zo’n beest niet laten liggen totdat jij je maag hebt volgegeten. En een zeehond meldt zich niet van tevoren even aan.”

Virus
Toen zoon Dave de Koning als vrijwilliger bij de dierenambulance voor het eerst een gewonde zeehond hielp, was hij verkocht: deze dieren hebben hulp nodig. Moeder Marjoke (67) die ook vrijwilliger is bij de dierenambulance helpt al snel mee. “Het is een soort virus in de familie, want het begon bij één en nu doen we het allemaal.” 

Stabiel
Als er een belletje binnenkomt gaan ze er meestal met twee leden van de familie op af. Vaak zijn dat Marjoke en Dave. “We hebben een quad waarmee we het strand op kunnen rijden. Daar patrouilleren we ook regelmatig mee.” Vlakbij het strand heeft de familie een loods ingericht als zeehondenopvang. Daar hebben ze alles wat ze nodig hebben om een zeehond te stabiliseren. Als dat is gelukt gaat de zeehond door naar één van de opvangcentra in Nederland, in Zeeland of Groningen.

Tweede kans
Als de zeehond daar voldoende is aangesterkt worden ze weer uitgezet. “Dan zijn we al gauw vijf uur onderweg, maar het zijn wel de mooiste tien minuten van het hele proces.” Het is duidelijk dat deze dierenliefhebbers uit IJmuiden er veel voor over hebben. Alles zelfs. Marjoke: “Het helpen van zeehonden vind ik heel bijzonder. Zo sterk als ze zijn in de zee, zo zwak zijn ze op het strand. Een mens heeft recht op een tweede kans, maar een dier ook. Als wij ze niet helpen, wie doet het dan?”

Hechtere familie
“Het heeft ons als familie wel dichterbij elkaar gebracht. Het is anders dan wanneer je met elkaar op de bank zit en een kop koffie drinkt. Als de telefoon gaat, dan ga je! En dat doe je samen.” Soms is het erg zwaar werk, zeker als de zeehond het uiteindelijk niet redt. “Dan ben ik erg blij dat ik geloof, dat geeft mij veel kracht, het geeft je iets extra’s. En elke zeehond die je wel kan redden is er weer één!” 

Reacties