Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Ik ben blij om haar elke dag weer te ontmoeten"

Het is een vast onderdeel van ons programma: het GHL-bankje. Voorbijgangers kiezen een woord en geven ons op die manier een klein kijkje in hun leven. Soms luchtig, soms kwetsbaar, maar altijd persoonlijk.  Op een dag raakten we in gesprek met Hein, die met liefde voor zijn vrouw met Alzheimer zorgt. 

De beelden van het bankje zijn er, maar Hein kiest er bewust voor om zijn verhaal alleen op papier te doen. De foto bij dit artikel is dan ook niet Hein zelf.

Als hij onze presentator Henk van Steeg hem tegenkomt en de bekende vraag krijgt, laat hij zijn ogen glijden over alle woorden van ons bankje. Dan, vastberaden: “Ontmoeten lijkt me wel een heel mooi woord.” Het liefst ontmoet hij zijn vrouw, met wie hij al 49 jaar samen is. “Ik zie haar elke dag”, vertelt hij. “Ik hou van haar en ben blij om haar te ontmoeten, elke dag weer.” Het klinkt als het toonbeeld van echte liefde.

Alzheimer
Toch zit er een diepere gedachte achter Heins liefdevolle reactie: zijn vrouw heeft Alzheimer. “Dat maakt het bijzonder dat ik haar nog iedere dag mag ontmoeten. Dat ze nog thuis is, dat ik nog met haar kan communiceren - voor zover dat mogelijk is. Maar ook dat je elkaar kunt aanhalen, even kunt knuffelen.”

Dubbel huwelijk
Hein runde jarenlang een winkel. Dat deed hij samen met zijn vrouw. “Ze zei wel eens: ‘We hebben een dubbel huwelijk gehad. We waren elke dag bij elkaar, ook tijdens het werk. Ons huis was dichtbij de winkel. Op een bepaald moment zijn we gestopt: het is een prachtige tijd geweest.”

Niet altijd makkelijk
Hoe dankbaar Hein ook is voor het samenzijn met zijn vrouw, het omgaan met haar Alzheimer vraagt veel van hem. “Het is niet makkelijk. Je kunt niet boos worden en cijfert jezelf weg. Als het me even teveel is, loop ik naar ons hok. Daar kan ik me even afreageren. Met een minuut ben ik er dan weer.” 

Stralen
Hein straalt, ondanks alles. “Ons leven is nog steeds mooi. We hebben er samen van kunnen genieten en dat doen we nog steeds. Je mag blij zijn dat je dat gegeven is. Er zijn heel veel mensen die dat niet halen. Wat mag je dan nog meer verlangen?”

 

Reacties