Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Hoe is het nu met.. Bert de Reuver uit Maassluis?

Begin 2016 zien we hoe de enthousiaste Bert de Reuver zich inzet voor het herstel van de Monstersche sluis in Maassluis. Op dat moment is de Stichting voornamelijk bezig met het inzamelen van geld, vooral via acties van Maassluizers zelf. De verwachting is dan dat aan het einde van het jaar de bootjes weer door de sluis kunnen varen. Is die verwachting uitgekomen?

Door iedereen gedragen
“We hebben heel veel reacties gekregen op de uitzending,” zegt Bert. De reacties kwamen uit het hele land. “Ja, het initiatief om de sluis weer te openen kwam goed in beeld. Ik weet wel zeker dat de uitzending heeft bijgedragen aan de populariteit om de sluis weer te openen. Dat wordt nu echt door iedereen gedragen.” 

Van wie is de Monstersche sluis?
En toch is de sluis nog niet open. De vertraging heeft vooral te maken met de eigendomsdiscussie. “Gemeente Maassluis en Hoogheemraadschap Delfland gingen een beetje vechten, want van wie is die sluis nou eigenlijk? Ze kwamen er niet uit. Toen zijn we met de politiek gaan praten en verschillende partijen hebben toen het college terecht gewezen: dat burgerinitiatief moet gewoon doorgaan.” 

Bruidsschat
Uiteindelijk is met behulp van de burgemeester en dijkgraaf besloten dat de Stichting Monstersche Sluis maar eigenaar moet worden van de sluis. “Daar waren we natuurlijk wel blij mee. We krijgen nog een bruidsschat mee en dan kunnen we zelf de sluis gaan renoveren.” De hoogte van die bruidsschat moet nog vastgesteld worden, maar de stichting heeft ook een flink bedrag ontvangen van de provincie Zuid-Holland en is nog bezig met andere subsidieaanvragen. “Het gaat nu echt de goede kant op. Zeer binnenkort gaan we renoveren en dan kan de sluis weer open kan voor de pleziervaart.”

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg dan de website van de Stichting Monstersche Sluis.

 

Reacties

Thema's