Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Hoe is het nu met.. Annemarie uit Bedum?

In maart 2016 zien we hoe de oude boerderij van Annemarie Heite uit Bedum (Groningen) grotendeels in de stutten staat vanwege instortingsgevaar door de aardbevingen. Hoe gaat het nu met de Familie Heite en hun boerderij?

“Alles is weg,” zegt Annemarie. “De boerderij is gesloopt en we moeten opnieuw gaan bouwen. Nu zitten we in een woonunit, we zijn zeg maar aan het kamperen. We hebben een bedrag afgesproken met de NAM, maar helaas pakken de kosten voor ons hoger uit. Met een extra hypotheek en een nieuwe aannemer gaan we toch weer verder. We kunnen het ons niet permitteren bij de pakken neer te zitten.”

Alleen maar ellende
De 200 jaar oude boerderij van familie Heite is de vierde boerderij in de omgeving die de aardbevingen in Groningen niet heeft overleeft. “Het is alleen maar erger geworden,” zegt Annemarie. “Zowel de NAM als het ministerie Economische Zaken gaan ervan uit dat de bevingen na 2020 weer toenemen, maar in het nieuws hoor je er haast niets meer over. Het lastige is ook dat er alleen maar ellende te melden is. We zijn er zelf ook zo klaar mee. Mensen hier gaan ook weer over tot de orde van de dag.”

70.000 huizen
Maar Annemarie blijft zich verzetten tegen de gaswinning in Groningen. “De mensen hier zijn niet mondig, ze komen niet voor zichzelf op. Ik kan mijn handen er niet vanaf trekken. Hoeveel bedrijven in Nederland mogen in vier jaar tijd 70.000 huizen beschadigen? De overheid doet dat gewoon. En het houdt nog steeds niet op. Huizen worden wel versterkt, maar zo lang die gaskraan niet dichtgaat is dat weggegooid geld, want de bevingen gaan weer toenemen. Dit is onrecht. Iedereen krijgt een talent in het leven is dit is wat wij doen. Er is geen andere optie dan voor de mensen blijven opkomen.”

David tegenover Goliath
“Nederland heeft geen idee. Ik ben niet van de complottheorieën, maar mensen moeten echt de lobby van Shell en Economische Zaken niet onderschatten. De problemen hier worden gewoon doodgezwegen. Freek de Jonge bemoeit zich er nu mee. Dat helpt. Maar het is wel echt David tegenover Goliath. Uiteindelijk ben ik niet boos op de Shell en de NAM, maar vooral op de overheid. Die hoort op te komen voor de veiligheid van haar burgers, maar nu zijn onze rechten gewoon ondergeschikt aan de belangen van geld. Dit gevoel, hoe de overheid met haar burgers omgaat in het begin van de 21e eeuw, dat zal ik mijn hele leven niet meer kwijtraken.”

“Na de uitzending van Geloof en een Hoop Liefde hebben we heel veel positieve reacties gekregen, ook op Twitter bijvoorbeeld. Dat geeft de mensen in Groningen weer moed. Een uitzending kan geen oplossing geven, maar het is wel iets dat het verschil maakt.” 

De Stille Beving
Tijdens de uitzending van GHL zien we overal camera’s ophangen in de boerderij. Deze hangen daar om het leven van de familie Heite te registreren voor de documentaire De Stille Beving. Deze gaat zondag 29 januari in première in het Groninger Forum. “Hier hebben we drie jaar flink in geïnvesteerd. We hebben een deel van onze privacy hiervoor opgegeven. Ik hoop gewoon echt dat we door deze documentaire aan de rest van Nederland kunnen uitleggen hoe het zit. We hebben dringend weer positiviteit nodig. Alleen door het probleem goed te onderkennen kunnen we gaan nadenken over een oplossing. ”

De documentaire De Stille Beving zal na de première te zien zijn op RTV Noord en wordt in februari of maart uitgezonden door de NTR op NPO2. Bekijk hier alvast de trailer:

Reacties

Thema's