Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Goede voornemens? 5 tips om je eraan te houden!

Gezonder leven, stoppen met roken, meer tijd voor je gezin… Het is weer tijd voor goede voornemens. Helaas stranden deze mooie ideeën vaak in schoonheid, en zijn ze daardoor bijna elk jaar weer hetzelfde. Wil je ze dit jaar wel halen? Lees dan deze vijf hoopvolle tips!

Tip 1: focus je op de eerste veertig dagen
Veel goede voornemens vragen een verandering van levensstijl. Om dit te bereiken moet je ervoor zorgen dat je gewoontes veranderen. Neem eerst een periode in acht om nieuwe gewoontes in te slijpen. En waarom dan niet kiezen voor een het Bijbelse getal veertig? Na de eerste veertig dagen zal het makkelijker zijn om je aan je goede voornemens te houden.

Tip 2: doe het samen
Het is altijd goed om een extra stok achter de deur te hebben als het gaat om goede voornemens. Zorg daarom dat je samen met anderen doelen stelt. Ga bijvoorbeeld samen sporten. Als je dan een keer wil afhaken, stel je niet alleen jezelf teleur. En is het ook nog eens leuker om dingen samen te doen!

Tip 3: stel concrete, haalbare doelen
Voornemens als ‘ik wil gezonder leven’, ‘ik wil meer uit de Bijbel lezen’ of ‘ik wil meer sporten’ klinken mooi, maar zijn nog erg vaag. Hierdoor verdwijnen ze makkelijk naar de achtergrond. Zorg dat deze doelen concreter worden. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om minstens drie gezonde maaltijden per week te eten, elke avond een paar Bijbelverzen te lezen, of twee keer per week te sporten. 

Tip 4: beloon jezelf
Als je dan gezond hebt gegeten, een paar verzen uit de Bijbel hebt gelezen, of hebt gesport mag je jezelf best belonen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na het sporten een uurtje op de website van Geloof en een Hoop Liefde mag kijken, of dat je een uitzending van GHL mag terugkijken als je die hebt gemist. Je stimuleert zo je eigen goede gedrag, waardoor je nog meer gemotiveerd bent om je aan je voornemens te houden! 

Tip 5: neem af en toe een rustdag
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat het je niet lukt om je aan je goede voornemens te houden. Dit is niet erg! De boog kan niet altijd gespannen zijn. God leert ons in de Bijbel om een rustdag in ere te houden en dat is misschien ook een goed idee als het gaat om goede voornemens. Een dag waarop je de goede voornemens even mag vergeten. Op deze manier wordt het minder vervelend om je aan je goede voornemens te houden, en dus makkelijker! 

Reacties