Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Elke week met de bus naar Duinkerke

Sanne de Bree helpt vluchtelingen

Het is begin 2016 als Sanne de Bree (29) bedenkt dat ze ‘iets met vluchtelingen’ moet. Ze besluit de daad bij het woord te voegen en binnen no-time verzamelt ze een bus vol met spullen. Sindsdien gaat ze elke maand naar het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Dat blijft ze doen zolang het nodig is: “Op een gegeven moment moet ik gewoon weer gaan, dan gaat het weer kriebelen.”

Sannes eerste idee is om naar Lesbos te gaan, maar dan ontdekt ze dat het probleem veel dichter bij huis ligt. “Iedereen kent de verhalen van Afrika, daar gaan veel mensen heen.” Maar dit, dit is 3,5 uur rijden van ons huis vandaan! Op het nieuws had ik het gezien en dacht, ik moet er iets mee. Het ligt niet in mijn aard om niets te doen.”

Opkomen voor vluchtelingen
“Dit is mijn rol, het is mijn taak. Het staat in de Bijbel: je moet opkomen voor de armen, je moet opkomen voor de vreemdeling. Jezus was zelf vluchteling. Ik wil daar als christen verandering in brengen. Als iedereen op zou staan, dan zal er verandering zijn. Dan hoeft die ellende er niet te zijn. Hoe kan het dat het zo dichtbij, zo slecht is? Onze koeien hebben het beter in de stal. Daar schrok ik zo van. Hier kan ik heel snel en concreet iets veranderen Ik ga op zaterdagochtend weg en zaterdagavond ben ik weer thuis.” 

Modderboel in Duinkerke
De eerste keer dat Sanne naar Duinkerke ging verliep niet geheel vlekkeloos en was ook stressvol. Maar uiteindelijk ging de bus wel die kant op. “Het is daar echt een zooi. Die mensen verwachten ook niet dat ze er lang blijven. We vroegen toen wat ze nodig hadden en dat brachten we. Het blijft lastig, want iedereen heeft schoenen en een deken nodig en mensen rennen op de bus af. Dat is ook logisch, maar we moeten het wel proberen te voorkomen, anders komen er vechtpartijen.” Helaas is het zo modderig dat de meeste spullen na een week al vervangen moeten worden. Daarom gaat Sanne elke week opnieuw met de bus op pad.

 

Reacties