Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Elke dag sporten met een gehandicapt kind

"Samen naar een doel toewerken versterkt je onderlinge band"

Patrick en Marie-José Schelvis hebben een zorgeloos en succesvol leven. Maar als Marie-José zwanger wordt van een drieling staat hun leven op de kop. Eén kindje overlijdt tijdens de zwangerschap, de andere twee worden veel te vroeg geboren. Hun dochter Elin blijkt zwaar gehandicapt. Het gezin splitst zich in tweeën, maar uiteindelijk brengt sport ze weer bij elkaar.

In eerste instantie lijkt alles na de geboorte goed te gaan. “Als ouder zie je in het begin niet dat Elin anders is, maar op een gegeven moment zagen we dat de ontwikkeling niet gelijk liep”, vertelt Patrick. Elin blijkt een hersenbeschadiging te hebben in de motorische baan van de hersenen. “Ze kan dus nog niet eens een kopje optillen.” 

Hardlopen
Marie-José en Patrick dromen ervan om in het buitenland gaan werken, de wereld over gaan en hun kinderen internationaal opvoeden. Patrick werkt in de olie-industrie en Marie-José geeft les op een internationale school. Dat is niet vol te houden en Marie-José geeft haar baan op. Het thuiszitten valt haar zwaar. “Ik was geneigd om achter de gordijnen te zitten en mezelf heel zielig te vinden. Totdat ik dacht: daar heeft niemand iets aan.” Iemand raadt haar aan te gaan hardlopen en dat helpt. “Ik trok mezelf uit dat dal door sportief bezig te zijn.” 

Splitsing
De sport blijkt niet alleen voor Marie-José een redding te zijn. “Op een gegeven moment betrapten wij onszelf erop dat we elke keer gingen splitsen. De één bleef thuis met Elin en de ander ging met Bente op pad. Of de één ging met Elin naar het ziekenhuis en de ander bleef thuis met Bente. We misten dat je als gezin dingen doet.” Elin ontwikkelt zich verder en wil mee met sporten. “Eerst zei ik tegen haar: ‘lieverd, je kan niet lopen, dus dan kun je niet mee hardlopen.’”, vertelt Marie-José. Totdat beide ouders elkaar aankijken en zich hardop afvragen: ‘waarom kan ze eigenlijk niet mee?’ Ze schaffen een speciale buggy aan en zo begint het sportavontuur voor het gezin. 

Triatlon
Inmiddels zijn de meiden 9 jaar en zijn ze bijna dagelijks bezig met sport: paardrijden, hockey, judo, hardlopen, wielrennen en zelfs skiën. Ze hebben als gezin al drie keer aan een triatlon meegedaan en als ultieme prestatie de Stelvio, een bergpas in de Italiaanse Alpen, beklommen. Dat beide kinderen meegaan is voor Patrick en Marie-José vanzelfsprekend. “Gehandicapte kinderen zitten al zoveel binnen, op school, het ziekenhuis, therapie…” Ze hopen dat andere gezinnen met gehandicapte kinderen zien dat het zeker mogelijk is om er met elkaar op uit te gaan. “Al loop je maar een kilometer, als je samen met je kind naar een doel toewerkt, wordt je onderlinge band sterker.”

Reacties