Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De geheime tuin van Ap Hartoog

“Ontdek de wereld weer opnieuw”

Hij is 9 jaar lang mantelzorger geweest totdat zijn vrouw Tinka overleed. Toen moest Ap helemaal opnieuw beginnen. En dat heeft hij op geheel eigen wijze gedaan: aan de rand van het bos creëerde hij een plek waar zijn hobby’s treinen en de Eerste Wereldoorlog centraal staan. “Het is gewoon alsof je je eigen wereld bouwt.” 

Ap kwam hier toen zijn vrouw in 2010 overleed. “Dit was ook wat we samen voor ogen hadden. We wilden buiten gaan wonen als we wat ouder zouden worden.” 

Aps vrouw overlijdt in 2010 aan de gevolgen van kanker. “Op haar sterfbed las ik haar vaak voor uit het boek de Geheime Tuin. Rode draad daarin is een roodborstje. En gek genoeg direct na haar dood, streek er een roodborstje neer op 20 centimeter van me vandaan. Vlak voor het raam.” En nu komt er nog elke dag een roodborstje, soms angstaanjagend dichtbij. Dat troost me. Voor mij is dat Tinka.”  

Hobby’s
Ap heeft Tinka verzorgd tot het einde. Daar was hij 24 uur per dag, 7 dagen in de week mee bezig. Veel vrije tijd had hij dan ook niet, terwijl Ap wel de nodige hobby’s heeft. Hij is bijvoorbeeld gek op zijn treinen, waar hij een baan met een heel dorp voor heeft gebouwd in zijn tuin. Bergen, dalen, watervallen: Ap heeft het beetje bij beetje aangelegd. 

Ap ziet een parallel tussen de treinen en zijn eigen leven. “Aan iedereen die ook een partner heeft verloren zou ik zeggen: stap weer in de trein, maar niet in de TGV. Dan struikel je. Neem een boemeltje, met een wagon met daarin je overleden partner. Ga af en toe weer even naar je partner toe. Maar laat ondertussen de wereld op je afkomen. Ontdek de wereld weer opnieuw. Jij bent de machinist.”

Meer verhalen over rouwverwerking zijn te vinden op de website van Ik mis je

Reacties