Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

BN'ers over GHL: Henk van Steeg

"Ik hoop dat ik mensen bij elkaar breng"

Henk van Steeg is één van de presentatoren bij Geloof en een Hoop Liefde en is daarnaast elke zondag te horen op Radio 2 met het programma Thank God it’s Sunday. Hij woont in Amersfoort met zijn vrouw en drie kinderen. Normaal gesproken interviewt hij mensen over geloof, hoop en liefde. Nu is hij zelf aan de beurt deze vragen te beantwoorden.

Geloof, hoop of liefde: wat is het belangrijkste voor jou & waarom?
“In deze tijd heb ik de hoop wel het meeste nodig.  Hoop is waarvan ik uit leef. Ik probeer altijd het positieve naar voren te brengen en op zoek te gaan naar wat je nog wel hebt en nog wel kan. Kansen zien in plaats van het onmogelijke benadrukken.”

“De afgelopen tijd heb ik bewust weinig journaal gekeken. Niet dat ik het niet wil weten, maar ik word er chagrijnig van. De grote wereldproblemen, oorlog in Syrië, verkiezingen die er aan komen, hoe we met elkaar omgaan.. Daar krijg ik geen hoop van. We verwijderen onszelf van de mooie dingen die we wel samen hebben. Ik hoop zelf mensen juist bij elkaar te brengen.” 

Wie of wat inspireert jou in je dagelijks leven?
“Mijn kinderen. Ze kijken op een andere manier naar het leven en stellen de grote vragen. Dat zorgt ervoor dat ik daar zelf ook weer over na moet denken. Over het geloof, waarom je dingen doet, waar je je kleding koopt.” 

“Maar ook een stel uit onze kerk. Die hebben twee vluchtelingen in huis genomen. Dan denk ik daar ook wel over na. We hoeven niet allemaal hetzelfde te doen, maar ik vind hen wel inspirerende mensen.”  

Wie heeft jou geloof, hoop of liefde gegeven?
“Mijn ouders houden wel echt onvoorwaardelijk van mij. Mijn moeder is ook nog steeds mijn grootste fan. Ik vind het ook mooi dat ze mij in mijn tienerjaren de vrijheid hebben gegeven verschillende kerken van binnen te zien. Ik denk dat ik daarom ook nog steeds geloof.” 

Wanneer ben je het gelukkigst?
“Mijn gezin is op dit moment wel echt de plek waar ik mag zijn wie ik ben. Of misschien ben ik wel het gelukkigst wanneer ik lekker met mijn muziek op aan het hardlopen ben in de natuur. Dat is wel echt een creatief moment voor mij en ik kom dan ook thuis als een leuker persoon.”

Waar geloof jij in? 
“Ik geloof dat ik Jezus nodig heb en dat ik daardoor nu al een mooier mens wordt. Ik ben best kritisch op mezelf, maar Jezus heeft mij geleerd dat los te laten. Door te zeggen: je bent waardevol. Ik ben milder naar mezelf geworden en ook naar anderen en daardoor denk ik een betere man en een betere vader te zijn. Hierdoor kan ik ook geloof houden in andere mensen. Geloof en hoop voor nu. Want als het hierna stopt, wat doen we hier dan eigenlijk? Het geloof geeft mij perspectief.” 

Welke rol speelt geloof in jouw leven?
“Ik probeer me heel erg te verdiepen door zo nu en dan een stevige Bijbelstudie te volgen en mijn grootste hobby is op zoek te gaan naar waar God vandaag weer opduikt. Dan kan in muziek zijn, in films of in het contact met mensen."

Mijn grootste hobby is op zoek te gaan naar waar God vandaag weer opduikt

Ook ben ik steeds meer bezig met duurzaamheid. Ik zit namelijk in zo’n luxepositie, dat ik de verantwoordelijkheid voel na te denken over de herkomst van de spullen die ik koop en gebruik. Daarmee wil ik ook anderen inspireren. Niet door iets op te leggen, maar door het verschil te laten zien.” 

Waar hoop je op?
“Ik hoop dat ik in mijn werk, thuis en in de buurt mensen bij elkaar kan brengen en vooroordelen weg kan nemen. Dat is een ideaal waarvan ik helaas niet verwacht dat het op aarde gaat gebeuren, maar dat weerhoudt mij er niet van om me daarvoor in te zetten. We wonen in de multiculturele buurt Kruiskamp in Amersfoort en als mensen negatieve dingen zeggen over de mensen hier, dan neem ik het wel voor ze op. Voor Geloof en een Hoop Liefde mag ik ook elke keer weer langs allemaal mensen die het tegendeel bewijzen. Die wél mensen bij elkaar brengen, die wél iets voor een ander doen zonder er iets voor terug te willen.”

Wat betekent liefde voor jou?
“De liefde.. daar krijg ik rillingen van. Positief dan hè. Ik heb een onwijs toffe vrouw. Zij accepteert mij hoe ik ben, maar durft me ook te confronteren als ik iets niet goed doe. Dat is liefde. En ik heb een grote liefde voor muziek. Ik houd heel erg van goede singer-songwriters, mensen die echt een goed verhaal kunnen vertellen en prachtige metaforen kunnen gebruiken.”

Wanneer had je geloof, hoop of liefde het hardst nodig?
“Ik vind opvoeden wel een spannend ding. Ik doe het al acht jaar, maar om nou te zeggen dat het de makkelijkste jaren uit mijn leven waren.. Ik heb nooit geweten dat het zo confronterend is. Kinderen halen het beste, maar ook echt het slechtste in je naar boven. Daarin kan ik zo nu en dan wel wat geloof, hoop en liefde gebruiken. Ik voel me ook altijd meer verwant met ouders die chaotisch en lastminute komen binnenrollen, dan met de ouders die alles onder controle hebben. Dus als iemand nog tips heeft..” 

Begin met luisteren. In een wereld waarin we zoveel zeggen, moeten we elkaar in de ogen kijken en oprechte interesse tonen in wat de ander te zeggen heeft.

Wanneer heb je geloof hoop of liefde het meest ervaren?
“Voor een aflevering van Geloof en een Hoop Liefde ging ik mee met Sanne de Bree naar een vluchtelingenkamp in Duinkerken. Zij is zo’n vrouw die nood ziet en gewoon gaat doen. Ik zag er een beetje tegenop om de situatie daar te zien, dat het me te veel zou raken. En het is ook vreselijk daar, maar om te zien dat zo iemand als Sanne het verschil maakt, dat geeft mij echt hoop. En ik voel me bevoorrecht dat ik dit verhaal aan anderen kan laten zien.” 

Hoe deel jij geloof, hoop en liefde uit om je heen?
“Toen mijn vrouw en ik trouwden hebben we heel bewust gezegd: we willen een open huis zijn. De Bijbelkring is altijd welkom bij ons en zo nu en dan komt er iemand van de straat een kopje koffie of thee drinken. Als iemand ons nodig heeft, willen we er gewoon zijn voor die persoon. Bijvoorbeeld toen onze buurman in scheiding lag. In korte tijd bouw je dan een mooie vertrouwensband op en we hebben hem zelfs nog geholpen met het zoeken naar woonruimte.”

Hoe inspireer jij anderen?
“Begin met luisteren. In een wereld waarin we zoveel zeggen, moeten we elkaar in de ogen kijken en oprechte interesse tonen in wat de ander te zeggen heeft. Onderzoek ook alles. Ik heb niet de beste middelbare schooltijd gehad. Ik werd gepest en ik heb moeten leren dat ook die jongens die mij pestten een verhaal hebben. Dat ze dat bijvoorbeeld deden uit onzekerheid.” 

“De buurt Kruiskamp waar we wonen was jarenlang één van de meest onveilige wijken van Nederland, maar ik vóel me niet onveilig. Ik heb geleerd dat als je iedereen groet, met mensen in gesprek gaat of af en toe een balletje met ze trapt, dat die jongens op de straat echt niet alleen uit zijn op rotzooi trappen. We vinden het ook belangrijk om onze kinderen te leren omgaan met een multiculturele samenleving en dat ze daar hun voordeel mee kunnen doen. Bijvoorbeeld het lekkere eten van de buurvrouw te proeven of een Turkse bruiloft mee te maken. Dat is echt een feest! We hebben ons hart verpand aan deze buurt en hebben er echt geen spijt van dat we hier wonen.”

De GHL-spotifyspeellijst

Reacties

Thema's