Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Als dementie je toekomst is

Al op jonge leeftijd wordt Dieneke Smit (31) geconfronteerd met meerdere gevallen van dementie in haar familie. De verzorgingstehuizen waar ze in terecht komen maken het er niet beter op. Gedreven door frustratie besluit ze samen met haar vader een zorgboerderij te starten voor mensen met dementie. “Ik dacht: dit moet anders kunnen.”

Onbegrip
Zowel aan haar vaders kant van de familie als aan haar moeders kant zijn er gevallen van dementie. De situatie van de vader van haar moeder raakt Dieneke het meest. “Hij wilde graag naar buiten, maar werd opgesloten in zijn kamer. Hij hield van tuinieren en rommelde daarom in de plantenbakken. Zodoende werd hij bestempeld als ‘lastig’.” Maar Dieneke heeft vooral het idee dat hij niet goed begrepen wordt. Haar vader daagt haar uit: als je een probleem hebt, dan moet je er iets aan doen.

Concreet
Henk Smit realiseert zich pas echt hoe serieus zijn dochter is als ze met een plan komt voor een zorgboerderij. Dan wordt het concreet, de twee gaan aan de slag en beginnen de Reigershoeve. “Het is fijn dat de negatieve situatie van mijn opa zoiets moois heeft voortgebracht.” Dat hun aanpak werkt blijkt al snel. Een man die dol was op zingen, maar al jaren in stilte leefde, begon de eerste dag op de boerderij alweer uit volle borst te zingen. Dat doet hij nog elke dag.

Pingpong
“Dit is een plek waar mensen tot het laatst zichzelf mogen zijn. Als iemand zijn hele leven een zachtgekookt eitje bij het ontbijt eet, dan doen we dat hier ook. En als iemand graag wil pingpongen, zetten we een pingpongtafel neer.” De huizen van de bewoners zijn exact zo ingericht als in hun vorige woning, zodat ze zich zo snel mogelijk weer thuis voelen. “Gelukkig zijn wij niet het enige verzorgingstehuis dat het zo aanpakt, maar ik hoop wel dat we een inspiratie mogen zijn voor anderen.” 

Toekomst
De kans is groot dat Dieneke of haar vader zelf ook dementie krijgt. Zelf is Dieneke daar niet zo mee bezig. “Wel met mijn ouders, dat lijkt me heel moeilijk. Maar dat is ook waarom ik zo gemotiveerd ben om hier een mooie en veilige plek van te maken. Hier zou ik mijn ouders met een gerust hart laten wonen. Ik ben zo blij dat we een plek hebben gecreëerd waar mensen nog momenten van geluk beleven!” 

Reacties