Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Ontdek Sneek, een must voor de liefhebbers van water en watersport

Snits, oftewel Sneek, is als één van de Elfsteden voor liefhebbers van water en watersport een must om te bezoeken. Tijdens de Sneekweek staat alles in het teken van zeilen en is het grootste evenement op de binnenwateren van Europa. Maar Sneek is veel meer dan watersport. Binnen de grachten van Sneek vind je nog tal van historische pareltjes, waaronder delen van de ommuring, zoals de Waterpoort en het Bolwerk.

Speciaal voor de zomer zetten we vier mooie uittips voor je op een rijtje:

1. Zeilen, zeilen en nog meer zeilen..

De Sneekweek is een bruisend zeilevenement in augustus, ontstaan vanuit de jaarlijkse Hardzeildag die al sinds 1814 plaatsvindt. Inmiddels nemen zo’n duizend zeilboten deel aan deze week. De zeilwedstrijden staan voorop, evenals de traditiegetrouwe opening met de vlootschouw. Daarnaast is er tijdens de Sneekweek op elke hoek van de straat een podium voor diverse muziekfestivals.

2. Voor welke lekkernij zwicht jij?

Loopt het water je in de mond van een portie lekkere spareribs, of val je toch eerder voor overheerlijke brownies? Wat je voorkeur ook is, bij het Big Taste Festival kom je gegarandeerd aan je trekken. Op dit gratis festival kun je naast lekker eten ook genieten van muziekoptredens en straatartiesten. Dus hou je agenda vrij en kom van 18 t/m 20 augustus naar Sneek!

3. Laat je verrassen door deze bijzondere fototentoonstelling!

Gaat jouw hart sneller knoppen van alles wat met treinen te maken heeft? Kom dan naar de bijzondere fototentoonstelling van de Hilversumse fotograaf Rob Reinders. Hij fotografeerde modeltreinen in de stijl van de beroemde Amerikaanse fotograaf O. Winston Link. Daarvoor bouwde hij voor elke foto eenmalig een eigen decor. In deze unieke expositie in het Modelspoormuseum zie je het hele proces: van schets tot de uiteindelijke foto.

4. Sneker Bloednacht

Eerlijk is eerlijk: misschien nodigt bovenstaande titel niet bepaald uit. Toch is dit concert zeker de moeite waard! De Sneker Bloednacht vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 12 juli 1944 werd NSKK’er Gaele van der Kooij door het verzet ontvoerd en later vermoord. In de nacht van 13 op 14 juli namen de Duitse bezetters wraak. Tijdens dit concert staat Sneek stil bij deze beruchte liquidatie door middel van verhaal, zang, orgelspel en orgelklanken.

Daarnaast zijn onderstaande uittips ook zeker de moeite waard! 

1. Fries Scheepvaartmuseum

Een scheepvaartmuseum dat niet alleen over skûtsjesilen en de Friese zeemacht gaat, maar ook over de Elfstedentocht en een spannend kindermuseum heeft. Het Fries Scheepvaartmuseum pakt vooral in de vakanties flink uit met allerlei kinderactiviteiten. Het museum is ook het vertrekpunt voor een aantal stadswandelingen door de monumentale binnenstad.

2. GHL-tip: Katrein Kunst

1.      Een winkel vol hebbedingetjes waar je blij van wordt. Dat is Katrein in een notedop. De winkel zit in één van de gezellige straatjes van Sneek en is eigendom van basisschooljuf Piety van der Veer.

3. Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt

Wat begon met het maken van houten schaatsen schaven in 1865 door één man, Jan Jarigs Nooitgedacht, groeide uit tot bedrijf met landelijke bekendheid. De timmerman was innovatief ten tijde van crisissen en breidde zijn assortiment door de jaren heen uit met gereedschappen en houten speelgoed. In Doe- en Kijkcentrum Nooitgedacht in het pittoreske IJlst vind je de uitgebreide collectie van deze fabriek. 

4. Helfstedentocht

Een prachtige fietstocht langs de helft van de Elfsteden. Dat is maar goed ook, want ook de helft van de route is al goed voor een pittige 89 km op de pedalen. Fiets langs meren, kliffen, weilanden en historische dijken. 

Reacties