Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Ontdek het Zeeuwse Middelburg

Gelegen op het Zeeuwse eiland Walcheren, gedomineerd door een imposant abdijcomplex, ligt Middelburg. De 17e eeuw bracht grote bloei aan deze handelsstad, door de invloed van de VOC-schepen die hier hun kostbare ladingen aan land brachten. Met ruim 1100 beschermde rijksmonumenten is Middelburg een stad met allure en heeft daarmee een grote aantrekkingskracht op toeristen.

Speciaal voor de zomer selecteerden we drie zomerse uittips voor je:

1. Struinen over de markt, maar dan net even anders

Elke stad of dorp heeft ze wel: gezellige marktkraampjes waar je volop je hart op kunt halen op het gebied van eten, drinken, boeken of leuke souvenirs. Maar Middelburg doet er deze zomer een schepje bovenop, want daar kun je genieten van een heuse nachtmarkt. Van 7 uur ’ s avonds tot middernacht ben je van harte welkom om te genieten van de gezellige zomeravondsfeer op de Markt.

2. Beleef de Zeeuwse Mosselfeesten mee

Zeeland staat natuurlijk bekend om z’n mosselen. In Middelburg en omstreken zijn de Middelburgse mosselfeesten eind juli dan ook een begrip. Tijdens deze 3-daagse serveren deelnemende restaurants allemaal hun eigen bereiding van de mossel. Daarnaast kun je genieten van heerlijke drankjes, straatartiesten en goede muziek.

3. Binnenkijken in kerken en synagoges

Loop je op vakantie of dagjes uit ook altijd even bij een kerk naar binnen? Dan is een rondleiding langs het religieus erfgoed van Middelburg echt iets voor jou! Een gids neemt je mee langs allerlei kerken en synagogen. De rondleidingen zijn elke donderdag in de maanden juli, augustus en september.

Naast de zomerse uittips zijn de reguliere uittips ook zeker de moeite waard! 

1. Zeeuws Museum

Alles over de geschiedenis en de cultuur van Zeeland vind je in het Zeeuws Museum. Werk, vrije tijd, geloof, wetenschap en kunst komen allemaal in bod in de enorme collectie die het museum rijk is. In het magisch museumlab mogen kinderen proefjes doen of raket schieten. Bijzonder is de speciale rondleiding Onvergetelijk Zeeuws Museum, speciaal voor mensen met dementie.

2. GHL-tip: Abdij met Lange Jan

Gesticht door monniken uit Vlaanderen en behorend tot één van de machtigste invloedrijkste van Zeeland is de Adbij in Middelburg. Een rondleiding brengt je tot in de indrukwekkende crypten en via de Kloostergangen naar de Kruidentuin. Daarnaast bezoek je de verschillende kerken die binnen dit complex vallen.
Van een afstand niet te missen en met zijn ruim 200 treden goed voor een pittige klim. De abdijtoren Lange Jan behoort tot de top 10 van hoogste torens in Nederland en biedt een waanzinnig uitzicht over het monumentale Middelburg. 

3. De Drvkkery

Even lekker achterover leunen met een goed boek, onder het genot van een bakje koffie of een lekkere lunch? In het centrum van Middelburg vind je de Drvkkery, een heerlijke boekwinkel waar je als fervent lezer het liefst de hele dag door wilt brengen. 

4. GPS- stadswandeling

De route van deze leuke stadswandeling volg je eenvoudig via je eigen smartphone. De wandeling neemt je mee terug naar de Gouden Eeuw, toen de VOC hoogtij vierde. De start is bij het laat-gotische stadhuis uit 1452 en voert langs de abdijcomplex, waar de Provinciale Staten van Zeeland zetelt. Eenmaal door de Kuiperpoort, komt de VOC-tijd pas echt tot leven. Dit straatje ademt nostalgie door de prachtige pakhuizen die nog uit die tijd dateren.

5. Eetkamer Likkepot

Op een verscholen plekje in Middelburg zit Eetkamer Likkepot. Een plek midden in de stad waar je geniet van rust en een lekkere lunch. En op donderdag om 12:00 word je daarbij nog verrast door een gratis concert van de beiaardier. 

Inspirerende verhalen uit Middelburg:

Reacties