Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Texel, het grootste waddeneiland van Nederland

Met dertig kilometer strand en een oppervlakte van 170 km2 is Texel het grootste Waddeneiland van Nederland. Texel werd een eiland door de Allerheiligenvloed in 1170, staat bekend om zijn schapen en is een geliefd oord voor vogelliefhebbers.

1. Schipbreuk- en juttersmuseum Flora

Alle leuke, grappige, mooie en bijzondere voorwerpen die er in de afgelopen 75 jaar is aangespoeld op Texel hebben een plekje in Schipbreuk- en juttersmuseum Flora. Buiten zie je wat Texelse Noordzeevissers allemaal uit de zee visten. Het museum is helemaal gericht op familieuitjes. Kinderen kunnen een speurtocht door het museum maken, spelletjes doen en in een echte reddingscapsule stappen.

2. GHL-tip: Vogels kijken met Klaas de Jong

Bekend van het EO tv-programma ‘In de ban van de Condor, is Klaas de Jong vooral specialist in vogelsafari’s en natuurprojecten. Loop eens een dag of een halve dag met hem mee en Klaas laat je alle moois van het eiland zien.

3. Walvisvaardershuisje

In de 18e eeuw werd dit huisje bewoond door commandeur van de walvisvaart, Klaas Jacobsz Daalder. Driehonderd jaar later ziet het Walvisvaarders Huisje er nog net zo uit. Stap terug in de tijd en bekijk de Zaansblauwe voorkamer, de bedsteden en de 18e-eeuwse Harlinger tegeltjes.

4. Ecomare

Bewonder zeehonden van dichtbij in zeehondenopvang Ecomare. De opvang is tegelijkertijd een museum met een zeeaquarium en een vogelopvang.  Wandel tussen de walvisskeletten in de Walviszaal of maak een tocht met de kids door de duinen en ren als een fazant tijdens de speciale kinderwandeling. Tijdens het zomerseizoen kun je ook een kijkje nemen bij het observatorium van de sterrenwacht.

5. Mountainbiken op Texel

Zet de spieren flink aan het werk en adem de zeelucht in tijdens een actief rondje op de mountainbike. Op Texel is er een ATB-route van een kleine 8 km uitgezet door de bossen, vlakbij de duinen. Met pittige klimmers en korte snelle bochten is de route een work-out bij uitstek.

Reacties