Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Gouda de stad die bol staat van ambachten, musea en evenementen

Het bekende spreekwoord ‘Niet alles wat blinkt is goud’ gaat voor deze stad niet op. Je vindt hier een schat aan historie en bezienswaardigheden, dat een dagje Gouda gewoonweg te kort is. Gouda staat bol van ambachten, musea en evenementen. Neem nu de Museumhaven, die je gratis bezoekt. Of het jaarlijkse evenement ‘Gouda Waterstad’ dat in juni plaatsvindt. Keuzes, keuzes…

1. GHL-tip: Goudse Glazen in de Sint Jan

De gebrandschilderde ramen in de langste kerk van Nederland, de Sint Jan, dateren uit de tijd van de Reformatie en de Renaissance. Sommige ramen zijn wel twintig meter hoog en genieten wereldfaam. De ramen hebben het Guinness Book of Records gehaald: als je alle ramen naast elkaar zou leggen, ontstaat er een ‘stripverhaal’ van maar liefst twee kilometer lang!

2. Goudse kistjes

Overal door de stad heen hangen gouden kistjes. Dit zijn kleine vitrinekastjes die je aan je buitengevel bevestigd en waar je iets in tentoonstelt. Het idee is geboren in 2004, als initiatief om meer kleur aan de buurt te geven en contact tussen bewoners te stimuleren. Op de website van Gouda Bruist vind je meer van dit soort mooie sociaal-maatschappelijke initiatieven en activiteiten.

3. GHL-tip: Samma

Bijbelshop Samma heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In de jaren zeventig nodigde een christelijke rechercheur uit Gouda regelmatig hippies uit kraakpanden bij hem thuis uit om over het geloof te praten. De aanloop naar zijn huis toe werd steeds groter. Het huis werd simpelweg te klein. Voor tien gulden in de maand werd er een pandje gehuurd in een klein steegje van Gouda. Bijbelsjop (zoals het toen heette) was geboren en stichting Samme werd opgericht. In de winkel kun je vandaag de dag terecht voor cadeautjes, boeken, maar ook tal van maatschappelijk gerelateerde activiteiten. 

4. Kaas en ambachten

In het historische pand waar vroeger de kazen werden gewogen en verhandeld, zit nu het Kaas- en Ambachtenmuseum De Goudse Waag. Naast dat je hier alles te weten komt over de Goudse kaas, is er ook veel ruimte voor lokale ambachten. Regelmatig vind je hier demonstraties van ambachten als kaarsen maken, pijpen maken en Gouds aardewerk vervaardigen. De Goudse kaas proef je hier natuurlijk ook.

5. Hofjeswandeling

De mooiste plekjes in een stad zijn vaak hofjes. De serene rust die een hofje uitstraalt, de prachtige poorten en adembenemende binnentuinen zijn een genot voor hart en oog. Of de geschiedenis ook altijd zo rooskleurig was voor de oorspronkelijke bewoners van deze hofjes, hoor je tijdens deze bijzondere wandeling. 

Reacties