Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de twee vestingsteden Weesp en Muiden

Twee bijzondere vestingsteden met een bijzonder verleden. Zowel in Weesp als in Muiden vind je nog een aantal forten die onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Daarnaast kenmerkt Weesp zich door de Weesper porselein en de chocola van Van Houten, waar Muiden natuurlijk het Muiderslot heeft.

1. Museum Weesp

Kijk, leer, doe en beleef in Museum Weesp. Het geheel vernieuwde museum is interactiever en speelser dan ooit. Hier vind je het befaamde Weesper porselein en de Van Houtenfabriek in het klein. Zoek naar verborgen schatten in de archeologiekamer of maak een selfie aan de schandpaal in de kerkers van het stadhuis. 

2. Fietsen langs de vestingwerken

Een indrukwekkende fietsroute langs de vestingwerken van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie, is de Route langs de Ankeveense Plassen. Als je flink doortrapt fiets je er een kleine drie uur over. Maar onderweg is er zoveel te zien en te bekijken, dat het de moeite waard is er een hele dag voor uit te trekken. Zo kom je langs het Muizenfort en het Muiderslot, maar ook het Nederlands Vestingmuseum in Baarn en Kasteel de Nederhorst zijn een stop meer dan waard.

3. Muiderslot

Hoe leefden de mensen in dit middeleeuwse kasteel? Het rijksmuseum Muiderslot is wonderbaarlijk goed bewaard gebleven. Hoogtepunten zijn de collectie ridderharnassen, wapens en gebruiksvoorwerpen, maar ook de meubels, kunst- en siervoorwerpen uit de Gouden Eeuw. Het Muiderslot spreekt enorm tot de verbeelding van elk kind. Tijdens de speciale ridderroute mag je je verkleden als Floris V of jonkvrouw!

4. Forteiland Pampus

Ga op ontdekkingstocht op Forteiland Pampus. Zodra je hier voet aan wal zet word je meegezogen in vierhonderd jaar Hollandse geschiedenis. Je kunt zelf het eiland verkennen met een spannende speurtocht, maar ook het leven en werken op het eiland ontdekken via de interactieve tour Pampus Xperience. Dol op mysterie? Zoek dan naar aanwijzingen met een blacklightlamp en vind de onzichtbare letters en geheime tekens tijdens de Blacklight speurtocht.

5. GHL-tip: Joodse Synagoge

Dankzij een grootschalige inzamelingsactie kon de joodse gemeente in Weesp in 1840 hun krakkemikkige locatie inruilen voor dit gebouw aan de Nieuwstraat. De Synagoge heeft door de jaren heen heel wat verschillende functies gehad. Van garage tot Arbeidsbureau. Tijdens de oorlog zijn alle joden uit Weesp weggevoerd en vrijwel allen nooit meer teruggekeerd. Een plaquette aan de muur herinnert aan dit drama. Vanaf 1997 heeft het gebouw weer de functie van synagoge. Historische Kring Weesp heeft een mooie stadswandeling geheel in het teken van de joodse gemeenschap in Weesp.

Reacties