Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de religie in Roermond

Religie vind je in Roermond spreekwoordelijk op elke hoek van de straat. De stad staat vol met monumentale religieuze gebouwen, waarvan de Sint-Christoffelkathedraal en Minderbroerderskerk als één van de oudsten en toonaangevendste. Ook bood de stad in het verleden plaats aan vele kloosters, maar door de jaren heen verdwenen de gebouwen of kregen een andere functie, zoals die van kantoor, appartementencomplex of apotheek. 

1. Monumentenroute

Een leuke manier om het oude Roermond te voet te ontdekken is met de Monumentenroute. In een rondje van iets meer dan 3 km wandel je door 750 jaar geschiedenis. Je gaat langs vele statige panden en monumentale gebouwen, zoals de Kathedraal, het Arresthuis en het voormalig gouvernementshuis, Prinsenhof, dat nu een woonlocatie is voor senioren.

2. Pierre Cuypers

Bekend van het Rijksmuseumgebouw en het Centraal Station in Amsterdam, maar architect Pierre Cuypers is vooral een architect van kerken. En hij is geboren in Roermond. In het huis dat hij ontwierp voor zijn familie zit nu museum het Cuypershuis. Hier vind je een collectie beelden, tekeningen, schilderijen en sjablonen van de architect zelf, maar ook van vele andere kunstenaars. Wil je meer over Cuypers weten? Dan is de wandeling In de voetsporen van Pierre Cuypers een echte aanrader!

3. GHL-tip: Kapel in ’t Zand

Bij bedevaarts- en parochiekerk De Kapel in ’t Zand is een bijzondere processiegang. Deze is van onder tot boven namelijk bekleed met tegeltjes waarop mensen hun dankbaarheid uiten aan Maria. 

4. Maasplassen

Even buiten Roermond fiets of wandel je zo de natuur van de Maasplassen in. Met een oppervlakte van ruim 3000 hectare is de Maasplassen het grootste aaneengesloten  watersportgebied van Nederland. Zo groot als het gebied is, zo talrijk zijn de opties om te genieten van al wat de Maasplassen te bieden heeft. Maak eens een rondvaart via de Roer en de Maas richting de Maasplassen of bewonder het natuurschoon vanaf de fiets. De fietsroute Rond de wateren van Roermond gaat langs Kasteel Horn en de 17e-eeuwse Friedesse Molen. 

5. Kasteel Aldenghoor

De fundamenten van Kasteel Aldenghoor dateren waarschijnlijk al uit de twaalfde eeuw. Sindsdien woonden er veel adelijken en religieuzen. Het kasteel heeft nu de functie van Bed & Breakfast en brasserie. Naast een lunch of overnachting behoort een rondleiding ook tot de opties. 

Inspirerende verhalen uit Roermond:

Reacties