Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Toon Hermans 100 jaar

Op 17 december 1916, zaterdag precies 100 jaar geleden, is Toon Hermans geboren. Komende tijd besteedt de publieke omroep uitgebreid aandacht aan één van Nederlands meest gewaardeerde cabaretiers. Twee jaar geleden bracht Geloof en een Hoop Liefde, toen nog Geloven op 2, een bezoek aan Maastricht, de stad van Toon Hermans.

Maurice, de zoon van Toon Hermans, geeft een inkijk in het Maastricht van zijn vader. Hij vertelt over de tijd in het huis aan de Stokstraat. Middenin het oude centrum van Maastricht vond zijn vader rust. De stad inspireerde hem op verschillende manieren: hij maakte schilderijen en dichtte over het Vrijthof.

Kaarsjes branden
Maastricht is een stad waar het katholieke geloof nog steeds sterk aanwezig is. Ook Toon brandde regelmatig een kaarsje. Maurice: “Toon was een heel gelovig mens. Hij geloofde niet in het instituut, maar wel in wat er om hem heen gebeurde. Hij geloofde in de natuur, de liefde, het geluk, de hoop. Hij geloofde in het volle leven.” Toon wilde zijn kinderen het geloof graag bijbrengen, maar liet zijn kinderen daar ook vrij in. Zijn vrouw Rietje (Rita) was erg belangrijk voor hem. Maurice: “Toen Rietje stierf, is ook Toon doodgegaan. Rietje was de spil in ons gezin. Toon kon nog geen kopje thee zetten, nog geen eitje koken. Zonder Rietje was hij helemaal niets waard. Hij heeft daarna tien vreselijke jaren beleefd, maar ook de mooiste liedjes geschreven.”

Maurice is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij het theaterwerk van zijn vader. Hij is zijn vader ook achterna gegaan en schrijft korte verhalen, gedichten en liedjes. Hiermee gaat hij ook de theaters in. “Ik vind het leuk om te schrijven. Ik vind het leuk om na te denken, zeker over liefde, geluk en vriendschap. Maar ik heb niet de ambitie zo groot te worden als mijn vader.”

Inspiratie
Toon Hermans overleed in 2000, maar zijn werk weet nog steeds veel mensen te raken. Dat blijkt uit de reacties op straat wanneer Mirjam mensen een gebed van Toon laat voorlezen. Het gedicht maakt veel emoties los. Ook voor zangeres Suzan Seegers is Toon een bron van inspiratie. “De uitstraling van zijn levensvreugde. Die twinkeling in zijn ogen. Hoe hij iedereen aan het lachen kon maken, maar ook een traan kon laten voelen. Door iets heel simpels aan de mensen te geven. Hij raakt, gewoon omdat het eerlijk is.” 

Gerelateerde artikelen

    Reacties