Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Sinterklaas voor de minderbedeelden

Sinterklaasfeest voor iedereen. Dat is wat Gudo Cools probeert te bereiken met zijn speelgoedactie. Hij roept mensen op om hun zolder op te ruimen en het oude speelgoed in te leveren. Zo kunnen gezinnen die het wat minder hebben toch Sinterklaas vieren.

Het idee van Gudo ontstaat als hij zijn eigen zolder opruimt. “Mijn kinderen hadden een hoop speelgoed op zolder staan waar ze niets mee deden. Dus ik vroeg hen wat ze ermee wilden. Verkopen op Koninginnedag? Marktplaats? Maar na een tijd stond het er nog. Ik stelde voor om het weg te geven aan kinderen die geen speelgoed hebben. En tot mijn verbazing vonden ze het een goed idee.“ 

Speelgoedactie
Gudo zet gelijk hoog in. “Ik stelde me voor wat er zou gebeuren als iedereen zijn zolder ging opruimen. Hoeveel speelgoed kunnen we dan wel niet weggeven?” En zo begint de speelgoedactie, die inmiddels al voor het derde jaar met succes wordt gehouden. Gudo kent veel mensen via zijn dansschool, waardoor er veel speelgoed loskomt. “Vorig jaar konden we het al nauwelijks bolwerken, dus dit jaar is het echt een uitdaging.”

Mensen helpen
Die uitdaging gaat Gudo graag aan. Het helpen van mensen is vanzelfsprekend voor hem. “Het zit gewoon in onze familie. Mijn oma zei: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Dat klopt. Je ontmoet weer allerlei mensen, die op hun beurt weer enthousiast zijn. Ik heb er gewoon plezier van. Ik verdien er geen cent mee, maar het geeft me gewoon een goed gevoel. Dat is misschien wel egoïstisch, maar het geeft me energie.” 

Reacties