Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Omzien naar elkaar met Kerst: 5 bijzondere initiatieven

Kerst. Het feest van de geboorte van Jezus, van liefde, van licht. Van luxe kerstdiners, gourmetten en cadeaus onder de kerstboom. Maar ook hét moment dat mensen meer dan anders omzien naar elkaar. Overal in het land zijn hartverwarmende initiatieven voor mensen die dat beetje extra liefde kunnen gebruiken. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

1. Een gezellige Kerst voor ouderen
‘Geer’ en ‘Goor’ zetten het met hun tv-programma duidelijk op de kaart: de schrijnende eenzaamheid onder ouderen. Om eenzame ouderen met kerst toch wat gezelligheid te brengen, organiseert het Nationaal Ouderenfonds overal in het land kerstdiners.

2. Verras een dakloze met jouw kerstwens
Kerstkaarten versturen: voor velen is het een echte traditie. Maar voor daklozen is het krijgen van een kerstkaart natuurlijk niet vanzelfsprekend. Daarom heeft het Leger des Heils samen met de Vodafone Foundation een telefoonnummer in het leven geroepen. Naar dit nummer kun je jouw kerstwens smsen. Vodafone zorgt er voor dat de kerstwensen live te zien zijn op grote schermen in verschillende opvanglocaties. Lees hier meer over deze actie:

3. Help mee aan een bad, maaltijd of slaapplek voor daklozen
Geld geven aan daklozen. Vaak zijn mensen daar een beetje voorzichtig mee, want je weet niet hoe je gave besteed wordt. In Amsterdam hebben ze dé oplossing met een wereldprimeur: met een speciale ‘pinjas’ kun je contactloos één euro overmaken. De opbrengst kan alleen worden omgezet voor een maaltijd, bad of slaapplek.
Liever iets praktisch doen? De Amsterdamse Kloffie Kompany zamelt winterjassen in.

4. Geniet van muziek en theater met vluchtelingen
Kerst is hét moment van samenkomst en verbroedering. Het afgelopen jaar kreeg Nederland er veel nieuwe inwoners bij en het overbruggen van de verschillen die er zijn, kan heel goed door creatief bezig te zijn. Door het hele land zijn kerstconcerten, soms met medewerking van vluchtelingen, zoals bijvoorbeeld in Vriezenveen. Ook zijn er theatervoorstellingen, niet specifiek voor kerst, waarin vluchtelingen samenwerken met lokale theatergroepen, zoals bijvoorbeeld in Hoogeveen en het Fada Theater en het muzikale Postcards from Aleppo reizen het hele land door met voorstellingen.

5. Verwennen met thee, chocolade en een mooie psalmtekst
Een mooi kleinschalig initiatief komt van de 36-jarige Anouk Bernhart uit Purmerend. Vanaf eerste advent geeft zij 28 dagen lang elke dag iemand een kop en schoteltje met thee, chocolade en een mooie psalmtekst. Dit gaf ze niet alleen aan vrienden of familie, maar ook aan wildvreemden. Anouk: “De reacties zijn overweldigend en hartverwarmend. Een grote man die met tranen in z'n ogen staat te vertellen hoe hij de tekst op het rolletje nodig had en hoe hij het waardeert, bijvoorbeeld.” Haar actie heeft Anouk zelf ook veel gebracht: “Het onbaatzuchtige wat je hiermee wilt laten zien en vooral dat je iets geeft vanuit je hart, heeft mij nog veel meer gebracht dan de dankbaarheid van deze mensen.Dit is mijn manier om dank je wel te zeggen tegen God en tegen de wereld.”

Reacties